ActualitateSănătate

Primul caz de poliomielită din Gaza, în 25 de ani: pacientul e un bebeluș

Un bebeluș de 10 luni a fost parțial paralizat, după ce a contractat poliomielita în Gaza, au declarat oficiali ONU, informează BBC.

Potrivit ONU, Gaza, aflată acum în a 11-a lună de război, nu a înregistrat niciun caz de poliomielită de 25 de ani, deși poliovirusul de tip 2 a fost detectat în probele colectate din apele uzate ale teritoriului în iunie. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că este “profund îngrijorat” și a confirmat că se depun eforturi pentru a lansa un program de vaccinare în săptămânile următoare. Copilul de 10 luni, care nu era vaccinat, se spune că este într-o stare stabilă după ce a dezvoltat paralizie la un picior. Poliovirusul, cel mai adesea răspândit prin canalizare și apă contaminată, este foarte infecțios Poate provoca desfigurare și paralizie și este potențial fatală. Afectează în principal copiii cu vârsta sub cinci ani.

Grupurile umanitare au dat vina pe reapariția poliomielitei în Gaza pe întreruperea programelor de vaccinare a copiilor și pe daunele masive aduse sistemelor de apă și salubritate cauzate de război. Pentru a încerca să limiteze răspândirea, ONU a făcut presiuni pentru o pauză de o săptămână în luptele pentru a desfășura o campanie de vaccinare împotriva poliomielitei pentru peste 640.000 de copii sub 10 ani. Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că “sute de mii de copii din Gaza sunt în pericol”. El a spus că pentru o campanie de succes, transportul vaccinurilor și echipamentul necesar va trebui facilitat, precum și intrarea experților în poliomielită în Gaza.
De asemenea, este nevoie de combustibil adecvat, de un flux crescut de numerar, de comunicații fiabile și de siguranța asigurată atât a lucrătorilor din domeniul sănătății, cât și a persoanelor care ajung la unitățile medicale, a spus el. OMS a aprobat eliberarea a 1,6 milioane de doze de vaccin, UNICEF coordonează livrarea acestora împreună cu unitățile de depozitare frigorifică, iar echipele medicale ale UNRWA vor administra vaccinurile odată ce ajung în Gaza. Ce spune UNICEF Directorul executiv al UNICEF, Catherine Russel, a declarat că reapariția virusului în fâșie după 25 de ani este “o altă reamintire serioasă a cât de haotică, disperată și periculoasă a devenit situația”. Pe 18 august, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că de la începutul războiului, 282.126 de flacoane de vaccin antipoliomielitic, suficiente pentru 2.821.260 de doze, au fost trimise în Gaza. În săptămânile următoare, vor fi livrate încă 60.000 de vaccinuri pentru a vaccina peste un milion de copii. Potrivit IDF, intrarea în Fâșia Gaza pentru vaccinuri și prevenirea epidemiilor este facilitată de Coordonatorul Activităților Guvernamentale din Teritorii (COGAT). “Aceasta include intrarea echipelor medicale și a vaccinurilor împotriva virusului poliomielitei”, a spus IDF. Israelul a lansat o campanie militară în Gaza ca răspuns la un atac fără precedent asupra sudului Israelului pe 7 octombrie, în timpul căruia aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și 251 luate ostatici. Peste 40.265 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, care nu oferă detalii despre decesele civililor și combatanților. Biroul ONU pentru drepturile omului spune că majoritatea celor uciși erau femei și copii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *