Primul oraș din lume care ar putea rămâne fără apă chiar din martie
Cele mai recente previziuni anunță o criză de apă în orașul african de la poalele Muntelui Masă, care se confruntă cu o penurie a acestei resurse naturale vitale de trei ani încoace, pe fondul precipitațiilor scăzute, al exploziei consumului, al turismului copleșitor și a populației tot mai numeroase, relatează BBC.
Rezervele de apă s-ar putea termina la începutul lunii martie. Acest lucru a dus la o stare de alertă în rândul autorităților locale, care încearcă să contracareze pericolul cu instalații de desalinizare a apei de mare pentru a o transforma în apă potabilă.
Între timp, 4 milioane de locuitori din Cape Town sunt îndemnați să facă o economie drastică la apă. Spălătoriile auto și proprietarii de piscine au primit ordin să nu risipească nici măcar o picătură de apă, iar echipa de cricket a orașului nu are voie să facă un duș mai lung de 2 minute pe zi.
„Nu vorbim de o criză iminentă, ci suntem îngropați adânc, foarte adânc într-o criză declanșată”, a declarat pentru The New York Times un profesor de management ecologic al Universității Statelor Libere din Afria de Sud, Anthony Turton.
Sistemul de apă din Cape Town nu este construit pentru a rezista unei secete prelungite pe durata a mulți ani, deoarece, la nivel de predictibilitate, asemenea tipuri de secetă „pot fi atât de rare, încât se pot manifesta o singură dată la scara unui mileniu”, a explicat un alt cadru universitar din orașul african.
În aeroportul internațional din Cape Town pot fi văzute peste tot mesajele autorităților cu îndemnuri precum „NU IROSIȚI NICIUN STROP!”, scrie The New York Times.
„Suntem cu toții băgați în problema asta și trebuie să economisim apa cât timp mai avem apă la dispoziție”, a afirmat Zara Nicholson, purtătoarea de cuvânt a primăriei din Cape Town.
La nivel global, circa 850 de milioane de oameni nu au acces la surse de apă potabilă, potrivit informațiilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Sursa: Realitatea.md