Social

Prin Chișinău circulă K AQ-urile și K KL-urile

Un străin care ar încerca să descifreze ce semnificație au inițialele ar presupune că numele capitalei Republicii Moldova este Kișinău sau… Kremlin.

Legea din 31 august 1989 cu privire la revenirea la grafia latină scoate în evidență un grup de litere care au utilizare specială. E vorba de literele K k, Q q, W w, Y y ce pot fi folosite doar în nume proprii și neologisme cu caracter internațional. De obicei, inițialele de pe plăcuțele de înmatriculare ale autoturismelor desemnează unitatea administrativ-teritorială (municipiu sau raion) în care sunt înregistrate. Până nu demult, pentru municipiul Chișinău era folosită litera „C” (ce), însă de câțiva ani numărul vehiculelor marcate cu simbolul „K” este în continuă creștere, fără să existe o explicație clară de ce s-a optat pentru această literă. „Am rămas mirat când am văzut scris Chișinău cu „K”. Asta îmi amintește de perioada sovietică când numele capitalei era scris în rusă. Nu știu din ce considerente s-a introdus litera „K”. Cu siguranță a fost cineva foarte neinspirat. Corect și în spiritul limbii române ar fi să se folosească litera „C” sau grupul de litere „CH” pentru Chișinău”, a spus doctorul în filologie și membru al Academiei de Științe, Galaction Verebceanu.

În cadrul Institutului de Filologie de la AȘM activează Centrul de Terminologie care colaborează cu Serviciul Stare Civilă și ÎS „CRIS Registru”. Chestiunea respectivă însă nu a fost examinată de filologi. „Dacă e vorba de Chișinău, desigur, acest toponim se scrie cu „C”. Cei de la Registru, au, probabil, o justificare, că nu le ajung combinații pentru plăcuțe de înmatriculare”, presupune doctorul în filologie și directorul Centrului, Inga Druță. Ea precizează că nimeni nu i-a consultat în această problemă.

Ce spune Î.S. „Registru”?

Potrivit datelor Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC), lista indicativelor utilizate pe plăcile de înmatriculare cu adăugarea simbolului „K” pentru plăcile de înmatriculare destinate vehiculelor ce aparţin persoanelor fizice şi juridice din mun. Chişinău a fost modificată în baza ordinului MDI (Ministerul Dezvoltării Informaționale) al Republicii Moldova nr. 52 din 18.06.2008. Până în luna august 2012, au fost înmatriculate 34 mii de automobile cu indicativul „K”. Atunci, fostul viceministru al MTIC, Dona Școla, informa că în cadrul instituției se examinează posibilitatea sistării utilizării simbolului „K” în calitate de indicativ la confecționarea plăcilor de înmatriculare pentru posesorii mijloacelor de transport din mun. Chișinău. Se pare că nu a fost luată nicio decizie în acest sens, de vreme ce pe străzile Chișinăului continuă să circule autoturisme cu plăci de înmatriculare inspirate „KGB”, „K AQ” sau „K KL”. La solicitarea noastră de a primi o explicație de la Î.S. „Registru” am fost surprinși să primim un răspuns bizar. Problema este că ceea ce spunea viceministrul Dona Școla în 2012 a fost reprodus în răspunsul pe care l-am primit ieri din partea șefului Direcţiei Înregistrare a Transportului şi Calificare a Conducătorilor auto, Sergiu Ionel. Este invocată aceeași cifră de 34 mii de plăci de înmatriculare eliberate și că MTIC tot mai examinează posibilitatea sistării utilizării simbolului „K” în calitate de indicativ la confecţionarea de mai departe a plăcilor de înmatriculare. Potrivit Î.S. Registru, acestea sunt eliberate doar la solicitarea posesorilor de vehicule, la același preț cu plăcile de înmatriculare care conțin simbolul „C”. Și dacă cineva și-ar dori să aleagă litera „Q” pentru Chișinău, Î.S. „Registru” va satisface fără obiecții cererea clientului?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *