Război

Prin retragerea din Herson, scad dramatic șansele ca Rusia să poată invada Odesa sau R. Moldova / Fasciștii ruși se retrag din Herson, unde a promis că vin „pentru totdeauna”

Miercuri, autoritățile ruse au anunțat oficial predarea orașului Herson, numind-o “retragerea trupelor”. Armata rusă se retrage treptat din orașul recent anexat, pe care Ucraina încearcă activ să îl elibereze de la sfârșitul verii. Este singurul centru regional pe care Rusia a reușit să îl cucerească de la începutul invaziei.

La 9 noiembrie, știrile de seară de pe canalele de stat au început cu un raport al lui Serghei Surovikin, comandantul grupării ruse din Ucraina, către ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. Generalul înalt și încruntat, în uniformă de campanie, stătea în picioare cu un arătător pe o imagine neclară a unei hărți cu un arătător. După o lungă enumerare a “succeselor militare și tactice pe toate fronturile”, Shoigu a trecut la subiectul principal al reportajului și a întrebat despre Herson. “Direcția Herson este apărabilă, dar există particularități”, a spus ministrul.

Din răspunsul generalului Surovikin reieșea clar că aceste particularități constau în faptul că armata rusă abandona un oraș ocupat încă de la începutul războiului. În urmă cu puțin mai mult de o lună, Kremlinul a găzduit o ceremonie de semnare a anexării la Rusia a teritoriilor ucrainene confiscate de trupele ruse în timpul ostilităților, inclusiv a regiunii Herson. În cadrul acesteia, Putin a declarat că locuitorii din regiunile ocupate ale Ucrainei “devin cetățenii noștri – pentru totdeauna”.

“Tot ce a mai rămas sunt gărzile rusești sfrijite”

Eliberarea Herson8lui a rămas unul dintre principalele obiective militare și politice ale Ucrainei de la începutul ocupației. “Ne este imposibil să ne imaginăm că Hersonul va rămâne cu ocupanții. Este o chestiune de principiu”, a declarat Podoliak, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean, pentru BBC la jumătatea lunii august.

Kievul a anunțat toată vara o ofensivă în sudul țării. În iulie, forțele armate ucrainene au început să lovească zilnic podurile de importanță strategică care leagă malurile drept și stâng ale râului Nipru, în apropiere de Herson, care reprezentau principala linie de aprovizionare a grupului rus. Bombardamentele – inclusiv cu utilizarea de HIMARS americane – au lăsat podurile Kakhovka și Antonov nefuncționale.

Trupele rusești trebuiau să folosească feribotul, dar trecerile cu feribotul erau, de asemenea, bombardate în mod regulat – acest lucru a creat mari probleme logistice.

La sfârșitul lunii august, ofensiva din sud a început. Autoritățile ruse și oficialii din administrațiile de ocupație au calificat inițial ofensiva drept falsă. Apoi, conducerea militară a declarat că tentativa de ofensivă s-a soldat cu un “eșec” și că armata ucraineană a suferit pierderi grele.

Dar, în realitate, situația în care se afla armata rusă nu era atât de roz. Simultan cu ofensiva din sud, forțele armate ucrainene au avansat puternic în regiunea Harkov, eliberând Balakleia, Kupiansk și Izium, ocupate încă din primăvară – experții au explicat pentru BBC că acțiunile din apropierea Khersonului ar putea fi folosite, printre altele, ca o tactică de diversiune pentru a avansa în est.

Trupele rusești au predat apoi orașul Liman din regiunea Donețk, la o zi după ce Vladimir Putin a anunțat anexarea autoproclamatelor DNR și LNR, precum și a regiunilor Herson și Zaporojie, în urma unor “referendumuri”. Pe fondul unor critici fără precedent la adresa comandamentului militar din Rusia, a fost anunțată o mobilizare “parțială”, care însă nu a oprit imediat înaintarea Ucrainei.

La începutul lunii octombrie, Armata Ucrainei a avansat rapid în nordul și nord-estul regiunii Herson, împingând gruparea rusă mai aproape de Nipru. Până în noiembrie, tricolorul rusesc a început să dispară de pe clădirile din Kherson. Localnicii au perceput acest lucru ca pe o pregătire pentru capitularea orașului.

Elena, în vârstă de 25 de ani (a cerut să nu-și dea numele real din motive de securitate – BBC), care a trăit în Herson pe toată durata ocupației, spune că trupele ruse au părăsit majoritatea punctelor de control din oraș, inclusiv unul important pe drumul spre cartierul Karantinnii Ostrov din Herson, încă din 20 octombrie. “A fost cel mai agresiv blocaj pe care l-am avut”, spune femeia, “Acolo este o uzină de reparații navale, de unde a fost scos totul, de la mașini-unelte la fier vechi. Era o zonă industrială convenabilă, iar o parte din personalul [armatei ruse] era staționat în zonă.

Ea spune că cunoștințele sale personale de acolo au fost percheziționate, dezbrăcate și bătute. Ea arată acum imagini video cu un steag ucrainean atârnat la punctul de control abandonat.

Georghii, în vârstă de 75 de ani, un alt locuitor din Herson care nu a vrut să se evacueze pe teritoriul rus, confirmă că în oraș sunt mult mai puține steaguri și agitație. “Eu personal am rupt steagul rasist care atârna pe școala de la capătul străzii noastre”, spune el vesel, “Acum o lună puteai cu ușurință să ajungi să fii torturat, dar acum sunt mult mai puțini militari și nu le pasă.

Mai mulți interlocutori ai BBC de pe malul drept al Hersonului confirmă faptul că, de la jumătatea lunii octombrie, în oraș au fost mult mai puține simboluri rusești și personal militar. Locuitorii orașului spun că unii dintre ei au început să meargă “în haine civile”.

Ce urmează?

Autoritățile ucrainene au comentat până acum decizia de a părăsi Hersonul aproape mai reținute decât unii corespondenți de război și bloggeri ruși, care nu s-au sfiit să critice deschis armata de la începutul toamnei. “Unii oameni cred că sunt foarte vicleni… Dar noi suntem cu un pas înainte”, a avertizat în mod criptic Andrei Ermak, șeful biroului prezidențial ucrainean.

Consilierul său Podoliak a fost mai precis: “Ucraina nu vede niciun semn că Rusia va părăsi Herson fără luptă. O mare parte din gruparea rusă rămâne în oraș, iar în regiune sunt aduse rezerve suplimentare. Ucraina eliberează teritorii pe baza datelor de informații, nu pe baza unor declarații televizate regizate”.

Dar chiar dacă oficialii ucraineni au dreptate și este prea devreme pentru a vorbi despre capitularea completă a orașului, ordinul public de a abandona malul drept al Niprului este o lovitură sensibilă în primul rând pentru orgoliul armatei ruse. Herson a fost singurul centru regional pe care Rusia a reușit să îl cucerească de la începutul invaziei Ucrainei – de fapt, autoritățile au declarat chiar “anexarea” sa oficială.

În plus, armata rusă a încercat să avanseze spre Odesa și Nicolaev încă de la începutul invaziei. În cazul în care capul de pod de pe malul drept al Niprului era pierdut, ar fi fost practic imposibil de făcut acest lucru, deoarece militarii ar fi trebuit să treacă din nou râul în vad pentru orice avansare.

În mod formal, ca și în cazul predării teritoriilor din regiunea Harkov, conducerea militară propune să trateze retragerea ca pe o “regrupare“. Generalul Surovikin, care a fost desemnat să conducă forțele rusești imediat după înfrângerile din est, l-a asigurat pe Șoigu că situația generală de pe front a fost “stabilizată“. Iar retragerea trupelor (“nu este o decizie ușoară”) este necesară pentru a “păstra cel mai important lucru” – “viețile militarilor și eficiența de luptă a grupului de trupe”, care este planificat să fie folosit pentru o ofensivă în “alte” direcții.

Este greu de spus dacă o astfel de manevră ar putea salva viețile militarilor ruși. După cum susține expertul militar Rob Lee, senior fellow la Foreign Policy Research Institute din Statele Unite și fost pușcaș marin american, “marea întrebare acum este dacă Rusia se poate retrage fără pierderi mari de armament și personal. “Ucraina are un stimulent pentru a face această retragere cât mai haotică și mai costisitoare pentru Rusia”, crede Lee.

Întrebările cu privire la potențialele pierderi ale grupării rusești nu sunt ridicate doar de experții occidentali – îngrijorări similare au fost exprimate de Evgheni Prigojin, fondatorul PMC Wagner. “Surovikin trebuie să retragă trupele și să salveze mii de soldați, care sunt de fapt înconjurați de teritoriul inamic, care este complet izolat de rutele de aprovizionare. Cine și de ce a dat ordinul de a lua această poziție este o altă întrebare”, a declarat el pentru RIA Novosti.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *