Actualitate

Procesul de judecată în care este vizat președintele Igor Dodon ar putea ajunge la CEDO

Constantin Grigoriță l-a atacat în judecată pe Igor Dodon pentru îngrădirea accesului la evenimentele organizate de Președinție. Astfel, chiar dacă prima instanță a respins cererea jurnalistului, pe motiv că șeful statului are imunitate și nu poate fi acționat în judecată, instanța de apel a calificat ca neîntemeiată decizia magistraților. Mai mult, Curtea de Apel a notat că jurnalistul nu contestă opiniile exprimate de către președintele țării, ci contestă îngrădirea neîntemeiată a accesului la informație, chestiune care nu se încadrează în imunitatea respectivă. În aceste condiții, următoarea ședință de judecată este planificată pentru luni, 27 noiembrie la Judecătoria Buiucani, cu începere la ora 11:30.

Contactat de TIMPUL, Constantin Grigoriță s-a arătat convins că are șanse mari să câștige acest proces, pentru că, spune fotoreporterul, președintele nu are dreptul să îngrădească accesul la informație. Mai mult, Grigoriță este dispus să ceară atât daune materiale, cât și morale pentru nedreptatea pe care a îndurat-o câteva luni. „Dacă vom avea câștig de cauză, vom solicita Preşedinţiei să achite toate cheltuielile de judecată și toate pierderile mele financiare, pe care le-am suportat atunci când n-am avut acces la evenimentele, organizate de președinte, și toate zilele de muncă, pe care le-am pierdut prin instanțele de judecată. S-ar putea să mă gândesc și la daune morale și să solicit organizarea unei conferințe de presă în care președintele Dodon să răspundă la toate întrebările mele”, a specificat Grigoriță

Petru Macovei, directorul executiv al API, asociație care îi oferă asistență juridică lui Grigoriță, speră că în cele din urmă, instanțele naționale, vor da o decizie favorabilă în acest caz, dacă nu, procesul în cauză va ajunge la CEDO „Sper mult ca în cele din urmă instanța de judecată să dea o decizie favorabilă accesului la informație în R. Moldova, nu neapărat lui Constantin Grigoriță în speță. Și astfel, să demonstrăm o dată în plus că în R. Moldova accesul la informație este un drept foarte important al omului, și al jurnaliștilor în special, iar îngrădirea acestuia constituie o infracțiune gravă, indiferent dacă este comisă de un președinte sau un funcționar de rând. Mă bucur că pe șeful statului Curtea de Apel a constatat că imunitatea nu-l apără, cum nu apără pe nimeni altcineva din această țară, de obligația de a oferi informațiile de interes public”, a mai adăugat Macovei.

Amintim că în cadrul unei conferinţe de presă, organizată de președintele R. Moldova, în care și-a prezentat raportul de o sută de zile de la preluarea conducerii statului, Grigoriţă l-a întrebat pe Dodon cum poate să se închine agresorului, referindu-se la o întâlnire cu liderul separatist de la Tiraspol. După acel eveniment, fotoreporterul nu a mai fost primit la evenimentele publice organizate de Preşedinţie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *