Social

Procesul de la Bologna în R. Moldova – departe de perfecţiune

Concluzia aparţine experţilor IDIS „Viitorul”, relevată în cadrul studiului „Sistemul de învăţământ superior din Republica Moldova în contextul Procesului Bologna: 2005-2011”.

Potrivit autorilor studiului, după şase ani de la implementarea reformelor, sistemul universitar se confruntă cu o serie de probleme precum: finanţarea arbitrară, fără a se lua în calcul necesităţile reale ale universităţilor, autonomia universitară deficitară, persistenţa mai multor neclarităţi privind şcolile doctorale şi funcţionarea sistemelor de credite.

Mai mult decât atât, experţii de la IDIS „Viitorul” afirmă în studiu că sistemul educaţional este protejat excesiv de structurile statului, care întârzie să creeze un sistem de asigurare şi monitorizare a calităţii independent de imixiunea etatistă. Potrivit lor, autonomia universitară este deficitară atât la capitolul gestionării finanţelor, cât şi în ceea ce priveşte organizarea sistemului universitar în trei trepte, deoarece Academia de Ştiinţe împiedică formarea şi gestionarea adecvată a ciclului III, menţionează autorii studiului. De asemenea, o problemă identificată este şi faptul că universităţile nu formează specialişti în funcţie de necesităţile pieţei muncii.

Studiul relevă faptul că, deşi sistemul de credite transferabile garantat de procesul Bologna este unul automat, în realitate, de cele mai multe ori, în cazul unui transfer de la o universitate la alta, studentul trebuie să susţină examene, fără a fi luate în considerare creditele obţinute anterior.

Iar cât priveşte finanţarea bugetară a universităţilor, experţii IDIS propun aşa-numita „finanţare per student”, în baza unor prognoze competente. Ei mai recomandă lichidarea restricţiilor de înmatriculare la studiile prin contract, precum şi dreptul universităţilor de a-şi stabili nivelul taxelor de şcolarizare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *