CSI / Rusia

Procurorii ruși au găsit „Constituția” grupării Wagner acasă la Prigojin. Cine e în acte comandantul mercenarilor

Un document pus în ramă în locuința lui Evgheni Prigojin, pe care procurorii ruși au percheziționat-o săptămâna trecută, pare să arate că, cel puțin în acte, „comandantul” grupării Wagner nu este Evgheni Prigojin, relatează cercetătorul independent Chris Owen, citând informațiile apărute pe canalele de Telegram din Rusia, transmite Hotnews.

Documentul semnat pe 1 mai 2014 pare să fie actul constitutiv al grupării de mercenari, acesta numindu-l pe Prigojin „directorul” organizației paramilitare Wagner, în timp ce Dmitri Utkin, un fost militar al forțelor speciale rusești, este descris drept „comandantul” wagneriților.

Faptul că Utkin a fost cel care s-a ocupat de crearea propriu-zisă a grupării Wagner cu banii puși la dispoziție de Prigojin era cunoscut și anterior, însă apariția acestui document confirmă în premieră că în interiorul organizației fostul militar era considerat comandantul mercenarilor, nu „bucătarul lui Putin”.

Documentul a fost fotografiat în timpul perchezițiilor pe care procurorii ruși le-ar fi efectuat acasă la Prigojin marțea trecută, potrivit ziarului Izvestia, cel care două zile mai târziu a difuzat în premieră imagini din timpul acestora.

Ce prevede „Constituția” grupării Wagner

Documentul semnat de „directorul” Prigojin și „comandantul” Utkin trasează responsabilitățile celor doi, invocând „situația dificilă” din Ucraina și „necesitatea de a proteja Donbasul”, descris drept „inima Rusiei”.

Atribuțiile lui Prigojin, așa cum sunt stipulate de document:

  • să furnizeze arme;
  • să furnizeze fonduri;
  • să asigure garanții pentru familiile mercenarilor uciși și răniți;
  • să garanteze muncă permanentă;
  • să asigure protecție în fața legii ruse care interzice activitățile mercenare;

N.r.: Articolul 359 din Codul Penal al Rusiei interzice activitățile și organizațiile de mercenari, însă acesta a fost ignorat de procurorii ruși care au închis ochii timp de ani de zile în ceea ce privește gruparea Wagner, considerată „armata privată” a Kremlinului în anii de dinaintea declanșării războiului din Ucraina.

  • să rezolve toate disputele pe cale colegială;
  • să ia parte în persoană la activități;
  • să nu se ridice împotriva poporului rus;
  • un al 9-lea articol, scris de mână, nu este clar.

Atribuțiile lui Utkin:

  • să aleagă echipa de mercenari;
  • să instruiască bărbații;
  • să „scape” de dezertori;
  • să asigure interdicția consumului de alcool și droguri;
  • să folosească pe deplin cunoștințele militare și experiența și să ducă la capăt sarcinile trasate;
  • să nu se ridice împotriva lui VVP n.r. (probabil o referință la Vladimir Vladimirovici Putin);
  • să nu mintă sau înșele, să spună mereu lucrurilor pe nume.

Amintim că la nivel oficial Kremlinul a negat timp de ani de zile orice legătură cu gruparea Wagner, descriind luptătorii acesteia drept „patrioți” ruși preocupați de interesele țării. În ceea ce-l privește pe Prigojin, acesta a admis abia în luna septembrie a anului trecut că a fondat organizația paramilitară în 2014, după anexarea ilegală a Crimeii și declanșarea războiului separatist din Donbas.

Documentul semnat de Prigojin și Utkin este datat cu doar două zile înainte de încheierea pseudo-referendumului organizat în peninsulă cu scopul de a oferi legitimitate anexării.

Utkin, în vârstă de 53 de ani, este un personaj puțin cunoscut inclusiv în spațiul informațional rusesc, una dintre puținele fotografii publice cu acesta datând din decembrie 2016, când a fost decorat la Kremlin cu Ordinul Curajului de către președintele Vladimir Putin.

Utkin a avut o intervenție publică extrem de rară la începutul lunii trecute, când a sărit în apărarea lui Prigojin după ce mai mulți lideri ceceni apropiați de Ramzan Kadîrov au lansat atacuri la adresa „directorului” grupării de mercenari.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *