CSI / Rusia

Producția de țiței a Rusiei a atins un nivel record, pe fondul declinului prețurilor

Conform datelor preliminare ale Ministerului Energiei de la Moscova, producția pe ansamblul anului trecut a crescut cu 1,4%, depășind 534 de milioane de tone metrice, sau aproape 10,72 milioane barili pe zi.

Producătorii de țiței din Rusia stabilesc noi recorduri după destrămarea fostei URSS, pe fondul declinului prețurilor și al sancțiunilor occidentale care au redus accesul Moscovei la tehnologie și finanțare externă. Companiile au făcut eforturi să extragă mai mult țiței din zăcămintele vechi din vestul Siberiei și au reușit să deschidă câteva noi proiecte.

În 2015, exporturile de țiței ale Rusiei au urcat la 5,25 milioane barili pe zi, în timp ce livrările către statele din afara fostei Uniuni Sovietice au crescut cu 11%, la peste 4,42 milioane barili pe zi.

Guvernul rus nu se așteaptă la o scădere a producției de petrol în acest an. Investițiile realizate în urmă cu doi-trei ani sprijină producția în 2016, a apreciat recent ministrul Energiei, Alexander Novak. Acesta a avertizat că nivelul producției ar putea scădea anul viitor dacă Rusia va trebui să majoreze taxele în industria energetică pentru a reduce deficitul bugetar, afectat de declinul prețului țițeiului.

Anul acesta, Rusia a intrat în recesiune, pentru prima dată din 2009, afectată de sancțiunile occidentale și de prețul redus al petrolului, unul dintre principalele produse de export ale Rusiei. Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin declara că țara ar trebui să fie pregătită pentru o perioadă prelungită în care cotația barilului de țiței va rămâne la un nivel scăzut, iar restricțiile vor fi menținute.

În cazul în care cotația medie a barilului de țiței va fi de 50 de dolari, Guvernul se așteaptă la un avans al economiei de 0,7% anul viitor. Dar Banca Centrală a Rusiei estimează că recesiunea va continua și în 2016.

Prețul barilului de țiței s-a redus cu 40% în 2015, ajungând la mai puțin de 40 de dolari, pe măsură ce OPEC a decis să-și apere cota de piață în fața rivalilor prin pomparea unei cantități record de țiței în pofida scăderii prețurilor.

Joi, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna februarie era în creștere cu 0,82 dolari, până la 37,28 dolari, în timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex) cotația barilului de țiței light sweet crude (WTI) era în creștere cu 0,44 dolari, până la 37,04 dolari.

Principalii producători de petrol din Rusia sunt Rosneft și Lukoil.

În România, Lukoil se află pe locul al treilea pe piața distribuției de carburanți, cu un lanț de 301 de benzinării. De asemenea, compania gestionează nouă depozite de carburanți. În cadrul operațiunilor din România ale Lukoil lucrează circa 3.500 de angajați, din care 2.500 pe platforma de la Petrotel. 

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *