Produsul intern brut al Moldovei a crescut cu 3,5 la sută în primele trei luni ale anului

Totodată, la 10 mai curent, potrivit unui studiu realizat de „Expert-Grup”, BERD a revizuit prognoza de creștere a PIB-ului în Moldova pentru 2013 de la trei la 2,5 la sută din cauza dificultăților economice persistente în UE și Rusia, cu repercusiuni asupra exporturilor și remitențelor.
Valoarea adăugată brută produsă în sectorul de bunuri s-a majorat cu 2,2 la sută în raport cu perioada similară a anului trecut, influențând pozitiv evoluţia produsului intern brut, arată datele BNS. Totodată, contribuţia sectorului de bunuri la formarea produsului intern brut a constituit, în perioada de referinţă, 19 la sută. Valoarea adăugată brută produsă în sectorul de servicii s-a majorat comparativ cu perioada analogică a anului precedent cu circa trei la sută, contribuind la sporirea produsului intern brut cu aproape doi la sută. Construcţiile au înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate (+10,5%), urmate de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (+3,5%). Așadar, contribuţia sectorului de servicii la formarea produsului intern brut a constituit, în perioada de referinţă, 65 la sută. Volumul impozitelor pe produse colectat la Bugetul Public Naţional s-a majorat cu 5,3 la sută în raport cu perioada similară a anului anterior, influenţând pozitiv cu circa unu la sută evoluţia produsului intern brut. În perioada de referinţă, volumul impozitelor pe produse a contribuit la formarea produsului intern brut cu 18 la sută.
Consumul final a fost în creştere cu 2,6 la sută în raport cu perioada respectivă a anului precedent, influenţând cu trei la sută sporul produsului intern brut. Creşterea a fost condiţionată de majorarea cu circa patru la sută a consumului final al gospodăriilor populaţiei. Formarea brută de capital fix a depăşit cu 6,6 la sută realizările perioadei respective a anului precedent, contribuind în perioada de referinţă cu 21,4 la sută la formarea produsului intern brut. Exportul şi importul de bunuri şi servicii s-au majorat respectiv cu 9,4 la sută şi patru la sută faţă de perioada respectivă a anului precedent.
Mai mult, Guvernul RM şi Fondul Monetar Internaţional anticipează o creştere a PIB-ului real al Republicii Moldova cu patru la sută în anul 2013, datorită remedierii situaţiei în agricultură şi îmbunătăţirii treptate a situaţiei pe pieţele externe.
Timpul.md (V.P.)