Prof. Dan Dungaciu: Proiectul federalizării Europei a eșuat. Europa va funcționa în regim de state naționale. Românii nu își doresc ca România să mai fie reprezentată în genunchi
Profesorul Dan Dungaciu,directorul Institutului de Științe Politice al Academiei Române, spune că proiectul federalizării Europei a eșuat și că va fi pus „în pauză” pentru o perioadă lungă de timp.
El a explicat că un proiect la federalizării Europei nu putea funcționa decât prin eliminarea democrației și prin concentrarea puterii în câteva mâini.
Din punctul său de vedere, Europa va funcționa pe bază de state naționale și România va trebui să lupte pentru sine, precum toate celelalte state ale continentului.
„Cred că Uniunea Europeană, din această perspectivă, devine, cum se spune, se duce spre irelevanță strategică. Urmează o irelevanță a UE.
Sfărâmarea conductei Nord Stream a fost semnul clar al ruperii relației dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă. Acela a fost semnalul.
Europa nu va muri, dar cred că ideea de federalizare a Europei va intra într-o pauză. Pentru mult timp. Va trebui să ne pregătim pentru o Europă în care fiecare va fi pentru sine.
Europenii au înțeles ceva: dacă lași democrația să funcționeze, Europa nu se va federaliza niciodată. Pentru că vocile sunt atât de diferite, încât niciodată nu privim la fel în aceeași direcție.
Dacă lași decizia statelor mari, cu „majorități calificate”, poți federaliza Europa.
Ajutoarele pentru pandemie au fost un exercițiu pentru federalizarea Europei.
Acest proiect, al federalizării, a eșuat.
Europa va funcționa altfel: în regim de state naționale, unde vor câștiga cei care vor juca mai bine. Pe piața Bruxellesului, prin negocieri.
Toți parlamentarii europeni sunt europeni, dar când începe o criză majoră, toți devin un pic suveraniști.
Nimic nu va mai funcționa ca înainte, că nu vor mai fi partituri gata scrise”, a spus el la Marius Tucă Show.
Sociologul a explicat faptul că studiile și barometrele arată că românii își doresc ca România să fie reprezentată altfel, decât până acum, adică nu „în genunchi”.
„Există o dorință vie a românilor, ca România să fie reprezentată altfel la nivel instituțiilor. Până acum a fost reprezentată, cum ați spus dvs, în genunchi, dar și cu incompetență. Noi n-avem o viziune, avem unele instituții care încearcă să facă ceva, dar oamenii care încearcă să facă ceva nu sunt parte a unei instituții sau a unei viziuni.
În această configurație, va trebui să ne găsim un loc sub soare. Să fim un pic mai revendicativi. Asta cere populația. Bruxelles-ul este un spațiu de negociere, totul se negociază”, a mai spus Dan Dungaciu.
Directorul LARICS a precizat că, pentru prima oară, sprijinul românilor se îndreaptă mai mult spre Europa decât spre Statele Unite. Una dintre cauze fiind și războiul din Ucraina.
„Românii încep să se orienteze mai puternic către Uniunea Europeană, în relație cu Statele Unite. Aceasta va fi o altă știre care va ieși din datele barometrului de securitate, care va fi prezentat pe 7 noiembrie, în biblioteca Academiei Române. Întrebarea fatidică pentru noi, „pe cine iubești mai mult: pe mama sau pe tata, UE sau SUA, noi ziceam că îi iubim pe amândoi la fel. Populația începe acum să opteze. Nu doar din cauza războiului din Ucraina, dar inclusiv din percepția față de Ucraina și susținătorii războiului din Ucraina.
Uniunea Europeană este acum preferata românilor, în relația cu Statele Unite. Chiar dacă uneori doamna Ursula vorbește uneori ca și cum nu s-ar întâmpla nimic, aceleași discurs din mai până astăzi”, a mai adăugat prof. Dungaciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!