Social

Profesorii amenință cu proteste

Scăderea indicatorilor macroeconomici are deja efecte negative și afectează direct populația țării. Între timp, muncitorii din sistemul bugetar sunt îngrijorați de situația neclară din domeniul economic și vor să își asigure ziua de mâine.

Datele statistice arată că minimul de existență mediu lunar este cu greu acoperit de veniturile medii lunare disponibile pentru populație. Până în anul 2012, veniturile erau sub nivelul minimului de existență, iar în ultimii doi ani, se atestă că, pe mediu, veniturile au reușit să acopere integral minimul necesar pentru supraviețuire. Totuși, pe categorii de populație lucrurile stau diferit.

În țară avem cei mai prost plătiţi profesori și medici din Europa. Lefurile pe care le ridică profesorii sunt departe de a putea asigura un trai decent uneia dintre cele mai importante categorii sociale.

În urma protestelor din aprilie 2014, pedagogii au reușit să obțină o majorare cu 20 la sută din salariu. Mica victorie a avut loc înainte ca leul să se deprecieze, în ultimele 12 luni, cu 37 la sută faţă de dolar şi cu 20 la sută faţă de euro. În prezent, salariul mediu în domeniul învățământului pentru primele cinci luni ale anului 2015 este de 3787 de lei.

Indexarea cu 5-6 la sută

În această ordine de idei, sindicaliștii din educație amenință cu proteste. Aceștia cer indexarea salariilor cu 5-6%, începând cu 1 septembrie 2015.

Dumitru Ivanov, președintele Consiliului General al Sindicatului Educație și Știință, a declarat că se află în așteptarea unei audiențe la primul ministru. „Cel puțin ce ar putea să ne ofere statul acum este indexarea salariului cu media pe economie, așa cum este prevăzut în Legea nr. 355, din 2005. Purtăm negocieri cu colegii și sperăm cât de curând ca prim-ministrul Valeriu Streleț să ne primească și să găsim un numitor comun”, afirmă președintele sindicatelor. Din cauza deprecierii leului și scumpirilor care au avut loc în ultima perioadă, majorarea cu 20 la sută, care a avut loc un an în urmă, nu mai este valabilă.

„Dacă vor ca profesorii, care sunt la pensie, să aleagă între pensie și salariu, aceștia vor pleca masiv din sistemul de învățământ. Iar tinerii nu doresc să lucreze cu aceste salarii mici. 20 la sută din cadrele didactice sunt trecute de vârsta de pensionare, dar aceștia continuă să lucreze, pentru că altfel nu au din ce trăi. Este trist că, din cei 2000 de absolvenți ai specialităților cu profil pedagogic, doar 300 ajung în instituții, iar în jumătate de an pleacă și aceștia, fiindcă nu pot trăi cu așa salariu”, a menționat Dumitru Ivanov.

„…tot poporul nemulțumit trebuie să protesteze..”

În timp ce tinerii specialiști sunt atrași de ofertele mai avantajoase de pe piață, sunt foarte puțini acei care ajung în fața elevilor. Natalia Darii este profesoară de limba engleză, în cadrul unui liceu din localitatea Colonița, municipiul Chișinău. Salariul pentru munca pe care o depune în cadrul instituției constituie cel mult 2500 de lei. „Nu îmi ajung acești bani, mai ales cu doi copii care frecventează școala primară. Avem noroc de soțul meu care este peste hotare”, a spus femeia de 30 de ani. Profesoara a declarat că, dacă va fi nevoie, este gata să se alăture protestelor. „Dar este nevoie ca toți lucrătorii din sistemul educației să iasă în stradă și să-și ceară dreptul de a trăi în ziua de azi. Ce folos că ies numai fermierii? Trebuie tot poporul nemulțumit să protesteze, să mai strângem funia celor de la guvernare”, declară profesoara.

Salariu mai mare din 2016 pentru medici

Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”, a declarat că și medicii sunt indignați de salariile care nu corespund realității. „Acum suntem în negocieri cu Ministerul Sănătății pentru căutarea unor soluții. Cele trei sau patru mii de lei nu mai fac față cerințelor reale”, a menționat președintele federației. Muncitorii din sistemul medical își doresc o majorare de salariu cu 10-15 la sută, iar recent această problemă a fost consultată și de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan. Conducerea ministerului a anunțat că este în căutarea unor surse suplimentare, astfel ca salariile lucrătorilor medicali să le majoreze. Aurel Popovici a mai adăugat că „Ministerul Sănătății își propune o modalitate nouă de salarizare care se va baza pe salariul de funcție, la care se vor adăuga și suplimente în funcție de indicii de calitate”.
Despre noul sistem de salariu sindicaliștii vor discuta la sfârșitul lunii septembrie în cadrul unei noi ședințe. Tot atunci, lucrătorii din sistemul medical vor afla cu ce propuneri vine ministerul pentru salarizarea care va începe din 1 ianuarie 2016.

Expertul Veaceslav Ioniță a menționat că mărirea salariilor chiar dacă este necesară pentru populație, nu este reală. „În acest an, avem un buget de stat mai mic cu 20 la sută decât anul precedent, iar situația de buget nu poate fi executată”. Expertul de la IDIS Viitorul este de părere că, chiar dacă sindicatele vor cere și insista la indexarea salariilor, acest lucru nu va putea fi suportat de guvern. „Sindicatelor nu le rămâne decât să rabde, fiindcă guvernul nu are de unde să ia bani și trebuie să recunoaștem că avem un guvern care nu își poate onora obligațiile”, a conchis Ioniță.

Potrivit statisticilor oficiale, în Moldova, salariul mediu în educaţie pentru anul 2014 a fost de 2.957 de lei, adică 134 de euro, sau 77,5 la sută din salariul mediu pe economie. În acelaşi timp, în România, retribuţia medie lunară a profesorilor este de 350 de euro. În Bulgaria, profesorii primesc un salariu de peste 200 de euro, iar în Polonia şi Ungaria – de peste 400 de euro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *