Programul Prima Casă 2, aprobat de Guvern. Tot ce trebuie să știe beneficiarii
Potrivit agenţiei INFOTAG, de compensaţii din bugetul de stat în cadrul programului pot beneficia angajaţii autorităţilor şi instituţiilor publice finanţate integral din bugetele componente ale bugetului public naţional, angajaţii instituţiilor medico-sanitare publice şi angajaţii instituţiilor de învăţământ superior de stat cu autonomie financiară. Beneficiarii trebuie să activeze de cel puţin un an cumulativ în instituţiile publice şi în această perioadă nu a suspendat raportul de serviciu în legătură cu aflarea în concediul de îngrijire a copilului sau a unui membru bolnav al familiei.
Potrivit completărilor, volumul compensaţiei acordate din bugetul de stat unui beneficiar se calculează în mărime de 50% din suma principală a creditului ipotecar, prevăzută în contractul de credit. Compensaţia se acordă lunar, iar în cazul stingerii anticipate a creditului ipotecar, oferirea compensaţiei încetează din momentul achitării de către beneficiar a ultimei rate.
Spre deosebire de programul obişnuit "Prima casă", unde suma maximă a creditului este de 900 mii lei, compensaţia se acordă dacă suma creditului nu depăşeşte 600 mii lei.
În document se menţionează că statul compensează doar suma principală a creditului, nu şi plăţile pentru dobândă şi alte comisioane.
Celelalte condiţii rămân neschimbate: beneficiarul nu trebuie să aibă mai mult de 45 de ani; prima tranşă constituie 10%; durata împrumutului nu este mai mare de 25 de ani; beneficiarul nu are propria locuinţă sau alte împrumuturi ipotecare.
Sursa: radiochisinau.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!