Bună Dimineața

Protecția datelor personale cu iz de cinism

Totuși, luând în considerație mașinațiile care sunt făcute în Moldova chiar de cei care formează caimacul politic moldovenesc, cenzurarea unor informații pune piedici mari jurnaliștilor de investigație, datorită cărora nu am fi aflat multe crime care au avut loc în țara noastră de minuni.
Bunăoară, recent, accesul publicului la datele despre fondatorii companiilor a fost limitat. Dacă înainte oricine putea afla informațiile respective în schimbul unei taxe oficiale, acum trebuie să fii operator (persoana fizică/juridică de drept public/privat, inclusiv autoritatea publică, orice altă instituţie ori organizaţie care, în mod individual sau împreună cu altele, stabileşte scopurile şi mijloacele de prelucrare a datelor cu caracter personal prevăzute în mod expres de legislaţia în vigoare), prin încheierea unui contract cu Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP).

Toate bune și frumoase. Dreptul la viață privată și tot pachetul trebuie să-i fie respectat oricui, iar agenții economici nu sunt plătiți din bani publici, respectiv, trebuie să-i lăsăm să-și vadă de treabă. Însă nu stau lucrurile chiar așa. Numeroase investigații jurnalistice au scos la iveală faptul că demnitarii noștri își rezolvă „problemele”, fac spălări de bani etc., anume prin intermediul unor firme care teoretic nu le aparțin. De altfel, acum, când accesul la aceste informații este limitat, nivelul corupției poate crește și pe baza acestui fapt, unii oameni fiind dispuși să mituiască pentru a obține datele personale de care se interesează…

Mai mult, grija pentru accesibilitatea informațiilor respective este oarecum cinică, mai ales când securitatea datelor personale ale oamenilor de rând, s-a demonstrat, nu este asigurată nici măcar 50%. Vorbesc despre scurgerea de baze de date personale ale clienților Starnet. La începutul anului, 153 de mii de oameni s-au trezit peste noapte „dezgoliți”. Da, compania a fost dată în judecată, da a fost impusă să plătească o amendă de 4000 de lei, adică potrivit autorităților și legii care reglementează acest domeniu, în cazul companiei Starnet, numele, prenumele, adresa de domiciliu, numerele de telefon, datele personale: seria și numărul buletinului cât și IDNP-ul clienților unei persoane „costă” circa 38 de lei. Amenda pe care a plătit-o Starnetul nici măcar nu era cea maximă care ar fi 10 mii lei! Bine, spuneau cei de la CNPDCP – „în raport cu numărul subiecților de date cu caracter personal ale căror drepturi au fost lezate, această amendă doar mimează răspunderea pe care ar trebui să o suporte operatorul de date pentru admiterea violării art. 8 CEDO și art. 28 al Constituției Republicii Moldova”.

Camera Înregistrării de Stat, însă, până recent, pentru oferirea informațiilor despre asociaţi, mărimea capitalului social, cota de participare a asociatului, codul fiscal, numărul de telefon (cu excepţia datelor privind domiciliul) cerea 63 de lei. Pentru a divulga istoricul persoanelor juridice şi (sau) întreprinzătorilor individuali curioșii trebuiau să achite 126 lei.

Deci, avem o judecată care își bate joc de viața privată a 153 de mii de persoane, o companie care-și vede de afacere mai departe și are venituri uriașe, avem noi reglementări care, chiar dacă sunt bine intenționate, poate crește nivelul corupției în țară, și avem CNPDCP-ul, care ar juca rolul băieților buni, asta doar dacă sistemul moldovenesc nu ar fi atât de infect…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *