Eveniment

(Protest) Ministerul Culturii vs. Academia de Arte

„Nu reforme fără sens!”, „Ocrotiţi Academia!” – aşa au scandat ieri în faţa Guvernului un grup de studenţi de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP). Cei câteva zeci de protestatari s-au arătat nemulţumiţi de aşa-numitele reforme propuse de Colegiul Ministerului Culturii (MC). Mai mult, studenţii sunt speriaţi şi de faptul că ar putea fi evacuaţi din blocul de pe strada 31 August 1989, nr. 137, şi transferaţi la Colegiul „Alexandru Plămădeală”. Ei cer ministerului să înceteze orice acţiuni de acest fel.

„De ce vor să ne separe, de ce e nevoie de o nouă optimizare, dacă una la fel a fost făcută în 1998?”, se întreabă Andrei Şimanschi, student la anul I Pictură. Şi Mihaela Bucoveţchi, anul III Design vestimentar, spune că este împotriva divizării instituţiei. „Ceea ce ne îngrijorează şi mai mult este faptul că prin această separare noi, cei de la Arte Plastice, riscăm să nu fim acreditaţi. AMTAP are o istorie, e unica instituţie de acest fel din republică şi este o mare prostie din partea celor care s-au gândit să facă acest lucru”.

După câteva minute de la începerea protestului, reprezentanta MC, Aliona Strâmbeanu, a invitat cinci studenţi din cadrul grupului de protestatari ca să discute cu ministrul Boris Focşa, în prezenţa presei. Acesta le-a explicat tinerilor că nu au motive de îngrijorare şi a calificat informaţiile cu privire la divizarea AMTAP drept nişte zvonuri. „Este prematur să vorbim despre divizarea Academiei şi cred că în spatele acestor acţiuni există anumite interese. Instituţiile din subordinea MC de mult nu au fost monitorizate, iar acest fapt se pare că a început să sperie pe cineva…”, a declarat ministrul.

Boris Focşa a menţionat că, în decursul a două săptămâni, un grup de lucru va prezenta un raport al activităţii Academiei în ceea ce priveşte gestionarea patrimoniului şi a banilor publici. „Acesta este, de fapt, şi motivul pentru care au fost scoşi studenţii în piaţă. Decât să scoată studenţii în stradă, rectorul AMTAP mai bine ar fi venit la minister să raporteze despre problemele legate de datoriile instituţiei pe care o conduce”, a ţinut să remarce Focşa. Totodată, ministrul a precizat că Academia nu va fi dizolvată şi nu va fi înstrăinat niciun bloc. „Sunt nişte bârfe inventate de cineva”.

Contactată de TIMPUL, decanul Facultăţii Arte Plastice, Felicia Saviţchi, ne-a spus că nu a fost informată despre comasarea instituţiei şi evacuarea blocului de pe strada 31 August 1989. „Deocamdată, nu cunoaştem mai mult decât a fost afişat pe site-ul ministerului. Mâine (azi – n.n.), în cadrul şedinţei de la ora 16.00, vom afla despre ce este vorba. Acolo vor fi prezenţi rectorul, prorectorul şi reprezentanţi ai colegiilor „Alexandru Plămădeală” şi „Ştefan Neaga”, sper că vom afla mai multe detalii”, ne-a spus Felicia Saviţchi.

Amintim că, la 25 octombrie, în cadrul şedinţei Colegiului Ministerului Culturii, s-a discutat despre „premisele reformei educaţionale în domeniul învăţământului artistic”. Atunci s-a propus elaborarea unei concepţii, şi anume, dispersarea AMTP şi formarea mai multor universităţi aparte. Iniţiativa MC nu a fost însă pe placul Senatului Academiei, fiind calificată drept una nefastă. „Reorganizarea propusă nu urmăreşte scopuri nobile, ci nişte interese meschine ale unor persoane care vor să distrugă ceea ce au construit mai multe generaţii de profesori”, se arată într-o Declaraţie a Senatului Academiei, la care au fost anexate şi 70 de semnături ale studenţilor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *