Actualitate

Protestatarii au adoptat o rezoluție pentru confirmarea legalității alegerilor din Chișinău. Ce mai prevede documentul

Potrivit documentului, dacă guvernarea va ezita să o facă, aceștia vor fi constrânși să recurgă, conform preambulului Declarației Universale a Drepturilor Omului, la măsuri pașnice împotriva acțiunilor care subminează voința poporului, scrie IPN.

Potrivit rezoluției, articolul doi din Constituție spune că suveranitatea națională aparține poporului Republicii Moldova, iar nicio persoană particulară, grup din popor, grup social, grup politic sau altă formațiune obștească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii în stat, reprezintă cea mai gravă crimă împotriva poporului.

„Deși la 20 mai și 3 iunie anul curent chișinăuienii au votat și l-au ales pe Andrei Năstase primar general al municipiului Chișinău cu votul a peste 52%, regimul Plahotniuc în complicitate cu PSRM, condus neformal de președintele Igor Dodon, prin intermediul justiției pe care o controlează, au anulat rezultatele alegerilor din Chișinău. Decizie neconstuțională, ilegală și care înseamnă sfârșitul democrației în Republica Moldova”, se arată în rezoluție.

Conform documentului, „niciun vot exprimat legal nu poate fi anulat și trecut cu vederea și odată ce a recurs la un așa gest fără precedent în istoria Republicii Moldova, regimul Plahotniuc instaurează oficial dictatura”. În rezoluție se menționează că „anunțurile fără precedent ale regimului Plahotniuc în ceea ce privește anularea voinței populare au fost condamnate vehement de Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și România” și că „Republica Moldova rămâne practic izolată de restul lumii”.

Protestatarii au declarat că acțiunile de protest vor continua până la validarea mandatului lui Andrei Năstase.

Valul de proteste a pornit după ce pe 19 iunie Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, a decis invalidarea rezultatelor alegerilor locale, iar ulterior Curtea de Apel a menținut această hotărâre. Protestele vor continua și astăzi, 24 iunie, la Curtea Supremă de Justiție, unde, începând cu ora 15.30, va avea loc ședința decisivă pe cazul validării mandatului de primar al lui Andrei Năstase. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *