Internațional

Protestele din Venezuela au lăsat în urmă 21 de morţi şi sute de răniţi

Ultima victimă, Giselle Rubilar, este prima de origine străină. Este vorba despre o femeie chiliană ce a fost împuşcată mortal în timp ce dădea la o parte o baricadă pusă de protestatari, ce bloca drumul spre casa ei din apropiere, potrivit autorităţilor şi mass-mediei de stat.

Giselle Rubilar, avea 47 de ani, şi studia în oraşul venezuelean Merida.

"Potrivit informaţiilor preliminare, în primele ore ale zilei de duminică, 9 martie, (femeia – n.r.) a fost împuşcată în timp ce îndepărta gunoiul care bloca drumul de lângă casa ei din Merida", a declarat Procuratura Generală din Venezuela, potrivit The Globe and Mail.

Mass-media de stat a susţinut că manifestanţii mascaţi ar fi fost cei vinovaţi de moartea femeii, însă nu a existat nicio confirmare oficială a acestei afirmaţii.

În timp ce preşedintele socialist Nicolas Maduro conduce cu o mână de fier şi acuză un complot „fascist” împotriva guvernării sale, ţara înregistrează o rată a criminalităţii uriaşă, o lipsă de bunuri de consum şi o rată a inflaţiei de peste 50%.

Studenţii şi opozanţii lui Maduro menţin baricade stradale în mai multe oraşe începând de luna trecută, cerând demisia preşedintelui şi soluţii la problemele cu care se confrunta ţara. Baricadele au devenit puncte tensionate în care se dau frecvent lupte între protestatari, forţele de securitate şi susţinătorii guvernului. Printre cei morţi se numără susţinătorii ambelor tabere precum şi membrii forţelor de securitate.

Protestele se desfăşoară zilnic şi se poate observa un amestec de demonstraţii paşnice şi conflicte violente între forţele de securitate şi protestatari care aruncă cu pietre şi cocktailuri Molotov.

Maduro le-a transmis susţinătorilor săi că protestatarii au fost învinşi: "Ne-am confruntat cu o lovitură de stat şi am neutralizat-o".

Însă studenţi susţin că vor sta în stradă pe termen nedefinit, pentru a duce la schimbarea regimului care a adus ţara într-o situaţie dezastroasă fără precedent.

Pe lângă actele de violenţă pe care le-a comandat de când a preluat puterea de la fostul lider marxist, Hugo Chavez, protestatarii îl mai acuză pe Maduro pentru sărăcia, corupţia, inflaţia şi criminalitatea care a cuprins Venezuela în ultimul an. Totodată, televiziunea, presa, internetul şi cinematograful sunt cenzurate şi controlate de către stat. Magazinele sunt prăfuite iar alimentele de bază au devenit o raritate.

La începutul săptămânii trecute Maduro îi îndemna pe oameni să „lase protestele şi să se ducă la carnaval”.

sursa: epochtimes-romania.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *