Eveniment

Provocări la Varnița în ajun de Paști

În pofida relansării dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, precum și a măsurilor menite să sporească încrederea dintre ambele maluri ale Nistrului, partea transnistreană continuă să întreprindă acțiuni unilaterale pentru a submina integritatea teritorială a R. Moldova. În noaptea zilei de 26 aprilie, în jurul orei 20, fără să anunțe partea moldovenească, separatiștii au montat două posturi de control între satul Varnița și cartierul Severnîi (de Nord) al orașului Bender. Locuitorii satului Varnița au reacționat imediat încercând să împiedice vameșii transnistreni să-și instaleze vagonetele. „Nu e pentru prima dată când locuitorii satului Varniţa opun rezistenţă şi luptă pentru drepturile lor. Sătenii au înţeles că, dacă nu scot acele posturi acum, ele vor rămâne acolo pentru totdeauna”, a declarat primarul Alexandr Nichitenco pentru moldova.org. Locuitorii satului Gura Bâcului au încercat și ei să evacueze cu forțele proprii vagonetele aduse de transnistreni. 

Protestul sătenilor i-a lăsat pe separatiști indiferenți, ceea ce a dus la îmbrânceli și huiduieli. La fața locului s-au deplasat militari transnistreni, polițiști moldoveni și reprezentanții Comisiei Unificate de Control (CUC). Spiritele s-au calmat abia spre dimineață, când părțile au decis că discute problema în cadrul ședinței CUC. În urma acesteia, vagonetele posturilor de control au fost evacuate pe 27 aprilie.

Luptă cu contrabanda sau o provocare?

Șeful așa-zisului comitet de stat vamal din regiunea transnistreană Ghenadi Kuzmicev a declarat că instalarea vagonetelor în apropierea satului Varnița făcea parte dintr-un șir de acțiuni menite să combată contrabanda de produse care se intensifică în ajunul marilor sărbători religioase. „Acest subiect a fost discutat o lună în urmă la Odesa, în cadrul unei ședințe organizate de OSCE. Cu o zi înainte de incident, am reținut o coloană de mașini care transporta ilegal 20 tone de alcool din Moldova în regiunea transnistreană”, a menționat reprezentantul Tiraspolului. El a adăugat că vagonetele nu erau dotate cu echipament, ci urmau să fie folosite temporar pentru „odihna” echipelor mobile ale serviciului vamal transnistrean.

Pe de altă parte, oficialii de la Chișinău califică acțiunile autorităților transnistrene drept o provocare. „Sunt ferm convins că a fost o încercare de a destabiliza situația în R. Moldova. Situația politică de la Chișinău oferă posibilitate organelor separatiste să prindă la curaj. Este nevoie cât mai repede să soluționăm problemele de la Chișinău”, a declarat ministrul Apărării Vitalie Marinuța. Președintele țării, Nicolae Timofti, susține, la fel, că e vorba de o provocare. Potrivit șefului statului, aplanarea unor asemenea situații poate fi atinsă numai dacă armata rusă va fi retrasă de pe teritoriul R. Moldova. Viceprim-ministrul pentru Reintegrare în exercițiu, Eugen Carpov, a precizat că acțiunile autorităților separatiste nu au fost consultate cu partenerii de dialog. „Cauza tensiunilor din Zona de Securitate sunt acţiunile unilaterale ale reprezentanţilor din stânga Nistrului, îndreptate împotriva structurilor de stat şi a populaţiei atât de pe malul drept, cât şi de pe malul stâng. Instalarea unor posturi de control în Zona de Securitate nu este permisă fără coordonarea prealabilă în cadrul Comisiei Unificate de Control, Comandamentului Militar Unit şi fără acordul părţilor participante la negocieri”, a specificat Eugen Carpov.

Timpul.md (I.M.)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *