Actualitate

PSRM: „Patria noastră este Moldova. Limba noastră este moldovenească ”

Potrivit PSRM, hotărârea Curții Constituționale din 31 octombrie privind modificarea articolului 13 din Constituția Republicii Moldova este un atentat la statalitate și la identitatea poporului. De-a lungul timpului, bunicii și străbunicii și-au numit limba maternă moldovenească, susțin socialiștii, iar astăzi limba moldovenească este nativă pentru majoritatea cetățenilor țării. PSRM face trimitere la sondajele de opinie publică și recensământul populației.

„Să renunți la denumirea „limba moldovenească” înseamnă să trădezi memoria strămoșilor noștri. Astfel procedează doar mancurții, care au uitat legăturile de rudenie. Partidul Socialiștilor consideră inadmisibil ca cetățenii unei alte țări, cum ar fi judecătorii Curții Constituționale, care au jurat credință altui stat, să ia decizii fundamentale pentru statul moldovenesc și întreaga națiune moldovenească. PSRM consideră că acțiunile Curții Constituționale sunt ilegale, încalcă principiile democratice care subminează suveranitatea națională. Dreptul de a lua astfel de decizii aparține doar întregului popor în cadrul unui referendum național”, se spune în declarația PSRM.

Totodată, în declarație se menționează că în ultima perioadă Curtea Constituțională execută ordinele fățișe ale majorității de la guvernare și s-a opus voinței poporului. „Acțiunile se încadrează în logica comportamentului clanului care a capturat puterea și, de fapt, promovează forțat agenda impusă țării, drept urmare dorind să lichideze Republica Moldova ca stat independent și suveran”. „Pentru noi, limba noastră a fost și va rămâne moldovenească. Vom apăra dreptul moldovenilor de a-și numi limba moldovenească și vom împiedica în orice mod în Parlament excluderea conceptului de „limbă moldovenească” din legea fundamentală a statului nostru. Patria noastră este Republica Moldova. Limba noastră este moldovenească”, se mai precizează în mesajul PSRM.

Curtea Constituțională s-a pronunțat marți, 31 octombrie, asupra solicitării unui grup de deputați, dând aviz pozitiv proiectului de lege privind modificarea articolului 13 din Constituție, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.