Politică

Putin „a eșuat în acest război”, probabil că nu-l vom „vedea revenindu-și”

Fostul ambasador al SUA în Rusia Michael McFaul a declarat că războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, care a împlinit luni 188 de zile, este un eșec.

Vorbind duminică în cadrul emisiunii Meet the Press de la NBC, McFaul a declarat că Putin “nu a reușit” să îndeplinească niciunul dintre “obiectivele strategice” pe care a vrut să le îndeplinească în război, adăugând că este puțin probabil ca acesta să își revină din greșelile făcute în timpul invaziei.

“Amintiți-vă, în urmă cu șase luni, el a spus că va uni ucrainenii și rușii, deoarece ucrainenii sunt doar ruși cu accent. A eșuat în acest sens. A eșuat la denazificare. A eșuat la demilitarizare. Nu a reușit să cucerească capitala Kiev”, a declarat McFaul. “Iar acum se luptă doar în Donețk și în Herson. Așadar, la nivel strategic, cred că a eșuat în acest război. Nu-l văd recuperând”.

În timpul interviului, McFaul s-a referit, de asemenea, la rapoartele privind semnarea de către Putin a unui ordin care ar urma să mărească personalul de luptă disponibil al armatei ruse cu 137.000 de soldați până la 1 ianuarie 2023, pe fondul rapoartelor privind creșterea numărului de morți ruși în război și a moralului scăzut în rândul trupelor ruse.

McFaul a declarat că este puțin probabil ca Putin să poată “face o recrutare generală”, menționând că rușii ar deveni “nemulțumiți” dacă Kremlinul înrolează pe oricine este eligibil să servească pentru a consolida numărul de militari ai armatei ruse.

McFaul nu este primul expert în politică externă care sugerează că războiul lui Putin în Ucraina eșuează. La începutul acestei luni, fostul lider NATO James Stavridis a declarat că el crede că Putin este conștient, dar refuză să recunoască faptul că a făcut o “greșeală gravă” invadând Ucraina. El a adăugat că Putin va continua probabil să împingă narațiunea că Rusia a fost forțată de NATO să invadeze Ucraina.

Mai mult de 150.000 de soldați ruși s-au adunat de-a lungul graniței ucrainene înainte de invazia din 24 februarie. Estimări recente ale Ministerului ucrainean al Apărării au afirmat că armata rusă a îndurat până acum până la 47.100 de morți în război. Pe de altă parte, Pentagonul declarase la 8 august că Rusia ar fi suferit până la 80.000 de pierderi – adică morți sau răniți – în războiul său împotriva Ucrainei.

Rusia nu a publicat încă un bilanț militar oficial al morților. Ultima și singura dată când Kremlinul a comentat pierderile sale a fost în martie, când a afirmat că a pierdut 498 de soldați în război.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *