ActualitateExterne

Putin a început să scadă în sondaje pe fondul incursiunii ucrainene din Kursk

Potrivit experților Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), Kremlinul desfășoară o campanie de informare complexă pentru a justifica scăderea ratingului domnitorului Rusiei, Vladimir Putin, din cauza situației din regiunea Kursk.

Analiștii americani indică faptul că agențiile de sondaj de stat ruse recunosc o nemulțumire tot mai mare în rândul rușilor față de Putin și guvernul rus pe fondul invaziei Ucrainei în regiunea Kursk.

Fundația de Opinie Publică, o instituție sociologică de stat rusă, a publicat pe 30 august un sondaj realizat pe 25 august care a constatat că 28% dintre respondenți și-au exprimat indignarea sau nemulțumirea față de acțiunile autorităților ruse din ultima lună.

Potrivit experților, aceasta este mai mult de 25% și 18% în sondajele efectuate de acest fond pe 11 august, respectiv 28 iulie.

Respondenții la sondaj nu și-au exprimat un nivel atât de mare de nemulțumire de când sondajul a fost realizat în noiembrie 2022, după prima lună a unei mobilizări parțiale nepopulare în Rusia.

Centrul de stat pentru Studierea Opiniei Publice (DCVGD) din Rusia a remarcat că ratingul de aprobare al lui Putin a scăzut cu 3,5%, până la 73,6% între 12 și 18 august — ISW notează că acesta este cel mai scăzut rating al lui Putin, chiar și printre sondatorii de la Kremlin, de la început. a unei invazii la scară largă în februarie 2022.

Serviciul de Stat de Statistică al Rusiei a publicat cel mai recent sondaj privind ratingul de aprobare al lui Putin pe 30 august, arătând o scădere suplimentară de 1,2% la 72,4% între 19 și 25 august.

„Aceste sondaje ale agențiilor sociologice de stat ruse nu indică o nemulțumire deosebit de pronunțată și nu sunt o reflectare de încredere a dispoziției reale din societatea rusă.

Sondajele sugerează însă că Kremlinul recunoaște că trebuie să accepte că nemulțumirea publicului a crescut de la începutul invaziei Ucrainei în regiunea Kursk”.

Revizuirea notează că Kremlinul speră probabil că o recunoaștere limitată a nemulțumirii publice îl va proteja de acuzațiile că ignoră preocupările publice ruse cu privire la invazia ucraineană.

„Kremlinul pare să fi lansat o campanie de informare elaborată menită să justifice publicului său intern de ce Rusia preferă continuarea operațiunilor ofensive în estul Ucrainei decât o retragere urgentă a trupelor ucrainene din regiunea Kursk, iar recunoașterea limitată a nemulțumirii poate face parte din această campanie”.


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *