„Putin este un nenorocit și un hoț”. Mesajul apărut pe o burtieră de știri în Siberia, după prăbușirea rublei
O burtieră de știri care a fost difuzată într-un oraș din Siberia a fost piratată pentru a-l insulta pe președintele rus Vladimir Putin, după ce valoarea rublei a ajuns la cel mai scăzut nivel de la declanșarea războiului din Ucraina, relatează Business Insider.
„Putin este un nenorocit și un hoț. 100 de ruble pentru un dolar – ești nebun?”, este burtiera pe care oamenii au văzut-o în Surgut, un oraș petrolier din Siberia, a relatat Max Seddon, șeful biroului din Moscova al Financial Times.
As the ruble plummets below 100/$ today, Russian officials are saying there's nothing to worry about.
But not everyone is convinced: in Surgut, a Siberian oil town, someone hacked this news ticker to say "Putin is a dickhead and a thief. 100₽/$ – you've lost your fucking mind" pic.twitter.com/pLQ29FkIUP
— max seddon (@maxseddon) August 14, 2023
Potrivit publicației independente ruse The Insider, burtiera de știri era administrată de agenția de presă rusă SIA-Press. Fondatorul SIA-Press, Taras Samborski, a precizat într-o postare pe platforma socială VK, echivalentul rusesc al Faceboook, că hackerii au făcut un act de „provocare planificată”, deoarece burtiera a fost programată să coincidă cu un festival local, la ora la care oamenii care se întorceau acasă și au putut vedea mesajul insultător afișat pe o clădire.
Rubla rusească s-a depreciat luni, trecând de pragul de 100 de ruble la un dolar, pentru prima dată în ultimele 17 luni. Moneda trece în continuare printr-o perioadă tulbure, iar Banca Centrală a Rusiei dă vina pe reducerea veniturilor din export și pe revenirea importurilor.
Analiștii au legat valoarea scăzută a rublei de creșterea cheltuielilor Rusiei pentru apărare pe fondul războiului din Ucraina și de reducerea exporturilor de petrol și gaze, care au fost sancționate de țările occidentale aliate cu Ucraina.
Rubla rusească a trecut printr-o perioadă turbulentă după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie 2022, atingând un minim istoric de 120 ruble pentru un dolar în luna martie a anului trecut, pentru ca la câteva luni mai târziu să revină până la cel mai bun curs din ultimii şapte ani, graţie unor restricţii asupra mişcărilor de capital şi creşterii veniturilor din exporturi.