Rubla rusească a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele 17 luni: A trecut pragul de 100 de ruble pentru un dolar american
Rubla rusească s-a depreciat luni, trecând de pragul de 100 de ruble pentru un dolar pentru prima dată în ultimele 17 luni, pe fondul cererii solide de valută şi diminuării balanţei comerciale a Rusiei, transmite Reuters.
În jurul orei 7:24 GMT, rubla s-a depreciat cu 1,4% în raport cu dolarul până la un curs de 100,84 ruble pentru un dolar, depăşind pragul de 100 de unităţi pentru un dolar pentru prima dată după data de 23 martie 2022. De asemenea, moneda rusească s-a depreciat cu 1,5% până la 110,44 ruble pentru un euro, de asemenea cel mai slab curs din ultimele 17 luni, şi cu 1,3% în raport cu yuanul până la 13,87 ruble pentru un yuan chinez.
Rubla rusească a trecut printr-o perioadă turbulentă după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie 2022, atingând un minim istoric de 120 ruble pentru un dolar în luna martie a anului trecut, pentru ca la câteva luni mai târziu să revină până la cel mai bun curs din ultimii şapte ani, graţie unor restricţii asupra mişcărilor de capital şi creşterii veniturilor din exporturi.
Banca Centrală a Rusiei a dat vina pe recenta depreciere a rublei pe diminuarea veniturilor din export şi revenirea importurilor, însă un consilier de la Kremlin a dat luni vina pe politica monetară a Băncii Rusiei, un semn de dezacord între autorităţile ruseşti.
Cotaţia barilului de ţiţei Brent, un indicator de referinţă pentru principalul produs de export al Rusiei, era luni în scădere cu 0,9% până la 86,05 dolari, în apropierea maximului ultimelor şapte luni atins săptămâna trecută. Cu toate acestea, cursul de schimb al rublei nu a profitat de preţul ridicat al petrolului.
Un trader de la o mare bancă rusească a dezvăluit pentru Reuters că piaţa este confuză. „Toată lumea este pregătită pentru un aflux de venituri de pe urma petrolului mai scump dar acest lucru se lasă aşteptat iar organismele de reglementare sunt oarecum indiferente, nu este nimic pe care să te poţi baza”, a precizat traderul.
În paralel, indicii bursieri ruseşti înregistrează creşteri. Indicele RTS denominat în dolari al bursei de la Moscova era în creştere cu 0,2% până la 1.002,7 puncte iar indicele MOEX denominat în ruble era în creştere cu 1,6% până la 3.205,4 puncte.
„Creşterea de neoprit a cursului de schimb dolar/rublă continuă să susţină interesul investitorilor de retail în acţiuni ca o modalitate de a-şi proteja economiile”, susţin analiştii de la Sinara Investment Bank.