Actualitate

Putin se joacă cu rubla! Rusia recunoaște că ar putea renunța la ideea facturării gazului livrat către Occident doar în valută națională

Potrivit lui, actualmente achitarea în ruble este cea mai bună opțiune pentru Rusia. Totuși, nu este exclus ca în viitor această condiție să fie revăzută de Moscova.

„Sigur că vom anula în viitor, dacă vom avea alte circumstanțe. Nimic nu este bătut în cuie, dar în condițiile care există rublele sunt opțiunea cea mai bună și sigură pentru noi”, afirmă Peskov.

În același timp, Peskov a reiterat declarația lui Putin, potrivit căreia Europa ar fi primit o parte din gazul rusesc gratis după ce „a înghețat euro”, valută în care s-au plătit livrările.

Precizăm că oficialul rus mai declara că robinetul de gaz nu va fi închis dacă pe 1 aprilie nu există confirmarea Occidentului privind achitările în ruble, deoarece facturarea pentru furnizările actuale se va face spre sfârșitul lunii aprilie sau chiar începutul lui mai.

Informații despre indecizia Kremlinului, referitoare la valuta în care vor achita pentru gaz țările neprietenoase, a apărut după ce premierul italian Draghi a declarat că liderul de la Kremlin i-a comunicat despre posibilitatea plăților în euro și dolari.

Pe de altă parte, oficiali de rang înalt din Federația Rusă, spuneau că această condiție, impusă de Kremlin, trebuie respectată. Printre cei care reitera poziția se număra anterior și Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului puncta acum câteva zile că dacă nu vor fi plăți în ruble, nu va fi livrat gaz, precizând că europenii au posibilitate să procure valută națională rusească.

Uniunea Europeană a refuzat categoric ultimatumul Moscovei. Statele membre G7, dar și mai multe țări europene, au calificat cererea drept încălcarea unilaterală a contractelor.

Între timp, politicienii ruși au lansat mai multe inițiative privind și alte mărfuri care ar putea fi vândute în străinătate doar contra rublelor, printre ele fiind cheresteaua, petrolul, cărbunele, dar și să stopeze exportul produselor alimentare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *