Putin și-ar fi pierdut încrederea în Evgheni Prigojin. Ce iluzii a întreținut șeful mercenarilor Wagner
Președintele Rusiei, Vladimir Putin și consilierii săi apropiați de la Kremlin și-ar fi pierdut încrederea în grupul de mercenari Wagner condus de Evgheni Prigojin după eșecul acestora de a cuceri orașul cheie Bahmut, afirmă ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului din SUA, transmite Hotnews.
Evalurea ISW notează că, în pofida numeroaselor înfrângeri și regrese suferite de forțele armate regulate, încrederea lui Putin s-ar fi îndreptat din nou spre comandamentul militar de la Moscova în condițiile în care mercenarii Wagner nu au reușit să cucerească orașul din regiunea Donețk, deși au lansat numeroase atacuri sângeroase aici de la începutul lunii august.
„Președintele rus Vladimir Putin a apelat probabil la Prigojin și la generalul Serghei Surovikin, despre care se crede că este un aliat al său, să continue eforturile de a câștiga teren și înfrânge voința Ucrainei și a susținătorilor săi occidentali de a continua războiul după ce forțele armate convenționale ale Rusiei au fost epuizate și au suferit regrese dezastruoase”, notează evaluarea ISW.
Vă amintim că Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon”, a fost înlăturat din funcția de comandant al forțelor de invazie în data de 11 ianuarie, în locul său fiind numit șeful Statului Major rus, generalul Valerii Gherasimov. Surovikin fusese numit comandant general al forțelor rusești din Ucraina în luna octombrie a anului trecut.
„Putin decisese aparent să le ofere lui Prigojin și Surovikin șansa de a arăta ce pot face cu prizonierii mobilizați, pe de-o parte, și cu o campanie aeriană brutală asupra infrastructurii civile a Ucrainei, pe de cealaltă. Ambele eforturi au eșuat în contextul în care eforturile lui Prigojin de a captura Bahmutul și-au atins deja punctul culminant și campania aeriană a lui Surovikin nu a reușit decât să provoace mai multe suferințe civililor ucraineni deși a folosit majoritatea stocurilor de rachete de precizie pe care Rusia le-a mai avut”, notează ISW.
„Iluziile” lui Evgheni Prigojin
Analiștii militari americani subliniază că Prigojin, care în luna septembrie a anului trecut a admis în premieră că a fondat gruparea paramilitară Wagner în 2014, pare să fi crezut că acest stadiu al războiului va fi momentul în care trupele sale neregulate vor putea demonstra de ce sunt capabile și el va putea obține un rol mai proeminent în comandarea invaziei, în detrimentul comandamentului militar de la Moscova.
„Aceste speranțe par acum iluzii”, notează evaluarea ISW.
Simbolic în acest sens este că pe 10 ianuarie Putin l-a numit în funcția de șef al Statului Major al Forțelor Terestre ale Rusiei pe general-colonelul Alexandr Lapin, fostul comandant al Districtului Militar Centru pe care Prigojin și liderul cecen Ramzan Kadîrov l-au criticat dur la începutul lunii octombrie.
De asemenea, se crede că Lapin a fost înlăturat de Putin din fruntea districtului militar pe care îl comanda la sfârșitul lunii octombrie.
Pe 11 ianuarie, la doar o zi după anunțarea instalării sale în funcția de șef al Statului Major al Forțelor Terestre, agențiile de presă ale statului rus anunțau că Valerii Gherasimov, șeful Statului Major al tuturor forțelor armate ale Rusiei, a fost numit comandant general al forțelor de invazie.
Gherasimov a fost celălalt general rus criticat de Kadîrov și Prigojin după recucerirea orașului strategic Lîman de către trupele ucrainene, la doar o zi după ce Putin proclamase triumfător la Moscova anexarea teritoriilor ucrainene ocupate.
„Asemenea reforme și numiri marchează un punct de inflexiune semnificativ în eforturile Kremlinului de a-și reforma forțele armate convenționale și scădea accentul pus pe eforturile pompieristice pe termen scurt care au inclus folosirea unor formații neregulate pe liniile frontului”, afirmă evaluarea ISW.
Principalele evoluții privind războiul din Ucraina, potrivit ISW
- Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a făcut amenințări necredibile despre o escaladare nucleară ca parte a campaniei de dezinformare menite să descurajeze Occidentul din a furniza ajutoare militare Ucrainei. ISW continuă să evalueze că este foarte improbabil ca Rusia să își folosească armele nucleare în Ucraina și extrem de improbabil să le folosească împotriva Occidentului;
- Bloggerii militari din Rusia continuă să discute despre o posibilă ofensivă majoră rusească sau o ofensivă ucraineană, speculând cu privire la zonele care ar reprezenta ținte prioritare;
- Forțele rusești au continuat duminică seria de contraatacuri menite să recucerească pozițiile pierdute pe linia Svatove-Kreminna;
- Surse rusești susțin că forțele ucrainene au lovit o instalație industrială din Kadiivka, regiunea Lugansk, cu rachete HIMARS;
- Forțele rusești și-au continuat operațiunile ofensive în zonele orașelor Bahmut și Avdiivka;
- Surse rusești susțin că forțele țării au continuat duminică operațiunile ofensive în două direcții în regiunea Zaporojie, eforturile principale fiind îndreptate în direcția localităților Huleaipole și Orihiv. Ucraina afirmă însă că trupele rusești nu efectuează acțiuni pe scară largă în direcția Zaporojie;
- Forțele de ocupație rusești continuă rechiziționarea unor instalații și clădiri (n.r. precum spitalele) ce țin de infrastructura civilă, punând în pericol siguranța și sănătatea civilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!