R. Moldova blocată între alegerea preşedintelui şi “adevărul” despre 7 aprilie, află ce spun experţii
Criza cea mai gravă din R. Moldova este cea secesionistă, deoarece "separatismul este la rădăcina tuturor problemelor", a spus în cadrul unui interviu pentru Radio România Liberă politologul german, care este de părerea că ar fi în interesul Rusiei ca situaţia din Transnistria să rămână nesoluţionată cât mai mult timp.
"Atâta timp cât situaţia dăinuie aşa cum este, regimul separatist se poate consolida, mentalitatea oamenilor de pe o parte şi de cealaltă a Nistrului se diferenţiază tot mai mult, oamenii devin străini. Concesiile pe care Guvernul de la Chişinău le-a făcut, de exemplu din punct de vedere al fiscalităţii, concesii care de altfel nu le-aş contesta, sunt de natură să fixeze în posturile lor acei afacerişti şi acei întreprinzători din Transnistria, care în continuare pot să lucreze fără să simtă ei o pornire pentru a schimba situaţia", a explicat Anneli Ute Gabanyi.
Cred că ar fi mai bine să se voteze preşedintele cu voturile comuniştilor
Referitor la alegerea preşedintelui, politologul german este de părere că "ar trebui să fie posibilă o conlucrare şi în coaliţii, dacă nu este posibil în Alianţă". ”Alegerile anticipate nu vor scoate ţara din criză. Cred că ar fi mai bine să se voteze preşedintele cu voturile comuniştilor deoarece oamenii au ajuns la ideea că de fapt, indiferent de ceea ce votează ei, până la urmă politicienii, cei de la vârf fac şi desfac alianţe, fac diverse combinaţii pe care ei chiar înşişi nu le pot să le influenţeze", iar în cadrul unei coaliţii, în timp, "comuniştii ar mai putea fi democratizaţi".
Cât despre ce fel de regim politic ar fi mai potrivit pentru R. Moldova, Anneli Gabanyi crede că regimul semiprezidenţial este cel mai indicat. "O guvernare, cu un guvern şi un prim-ministru tare, puternic şi un preşedinte cu atribuţii mai degrabă simbolice şi de protocol. Dar care să fie un model, o personalitate care să inspire oamenii, să fie un purtător de valori. Într-un fel ar trebui să fie un rege ideal". "Nici această Alianţă, care a pornit cu atâtea valori afirmate în lupta electorală şi care a promis că va ţine rândurile strânse, totuşi nu reuşeşte să realizeze aceste principii afirmate. Este mai mult decât un păcat”, a conchis politologul german de origine română.
Igor Boţan: Este greu de realizat o coaliţie cu PCRM înainte de a afla adevărul despre 7 aprilie
Contactat de TIMPUL, Igor Boţan a declarat că nu este de mirare faptul că ar exista o părere neoficială la nivelul Uniunii Europene care ar susţine o situaţie de compromis referitor la alegerea şefului statului cu votul comuniştilor. "De cele mai multe ori, UE îndeamnă statele să găsească în primul rând un numitor comun care ar asigura stabilitatea în ţară", a spus analistul politic.
"Altceva ar trebui să ne preocupe", este de părere Igor Boţan, şi anume faptul că "o coaliţie largă în momentul de faţă este greu de realizat deoarece nu se cunoaşte ce s-a întâmplat cu adevărat pe 7 aprilie, o lovitură de stat aşa cum susţine Partidul Comuniştilor sau o revoltă împotriva regimului comunist, după cum susţine Alianţa". "Nu poţi să faci o coaliţie fără a ajunge la un numitor comun între cei cu lozinca "Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti" şi PCRM, a spus analistul.
Timpul.md (A.T.)