Ultima oră

R. Moldova între Moscova și Parteneriatul Estic: “Practic, Rusia nu dispune de pârghii de influență. Sunt sigur că actuala putere va câștiga alegerile”

Situatia din Ucraina are mare importanta pentru Moldova. Liderii de la Chisinau au spus in repetate rinduri ca si-ar fi dorit ca vecinii ucrainieni sa semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeana si apropierea de Bruxelles sa fie facuta de ambele ţări, in cadrul Parteneriatului Estic – din care mai fac parte Georgia, Azerbaigianul, Armenia si Belarus. Numai Moldova si Georgia mai au acum şanse sa semneze Acordul de Asociere si liber schimb cu Uniunea Europeana, dupa ce Kievul a refuzat acest lucru la summitul de la Vilnius, din toamna anului trecut, iar Armenia a ales aderarea la Uniunea Vamala dominata de Rusia. Valentina Ursu a stat de vorba cu analistul occidental Vladimir Socor despre ultimele evolutii din regiune si impactul lor asupra Moldovei.

Europa Liberă: Ce ar trebui să înțeleagă cetățeanul simplu, după Parteneriatul estic al Uniunii Europene a avut de suferit de pe urma abandonării lui de către mai multe state car
e inițial au făcut parte din această structură?

Vladimir Socor: „Chiar Uniunea Europeană a ajuns la concluzia că Parteneriatul Estic a comis un șir de greșeli în lanț. Aceste greșeli sunt, la ora actuală, examinate și la Bruxelles, și în capitalele statelor din Uniunea Europeană care au promovat foarte activ Parteneriatul Estic. Aceste greșeli sunt analizate și la Chișinău. Republica Moldova este într-o situație mult mai favorabilă, în comparație cu Ucraina și Armenia care au renunțat să mai participe la Parteneriatul Estic. De asemenea, Republica Moldova e într-o situație mai favorabilă decât Georgia. Aceasta din urmă se mărginește direct cu Rusia, Republica Moldova – nu. În general, erorile comise, recunoscute și analizate de către Uniunea Europeană nu se vor răsfrânge sau, cel puțin, nu vor avea efecte serioase asupra Republicii Moldova, geografia avantajează Republica Moldova. Guvernul este în mod omogen orientat către Uniunea Europeană. În general, Rusia are mijloace foarte limitate de a influența situația din Republica Moldova. Practic, Rusia nu dispune de pârghii de influență.”

Europa Liberă: Dar prin Transnistria, domnule Socor, ar putea să influențeze Federația Rusă asupra parcursului european al Moldovei?

Vladimir Socor: „Nu, nu are cum. Singurul lucru pe care ar putea Rusia să îl însceneze, eventual, ar fi o ciocnire armată pe linia de demarcație, ca exemplu. Sau poate Tiraspolul ar putea să încerce să însceneze un referendum în favoarea Uniunii Euroasiatice, pe malul stâng al Nistrului, în porțiunea de teritoriu controlată de autoritățile Republicii Moldova. Deci ar fi aceste gesturi de sâcâială, de hărțuire, dar care nu ar influența în mod serios situația nici de pe teren, nici la Chișinău.”

Europa Liberă: Dar presiunile economice? Deocamdată Moscova nu a ridicat embargoul pentru vinurile moldovenești, nu este exclus că alte mărfuri ar putea fi împiedicate să ajungă pe piața Federației Ruse.

Vladimir Socor: „În privința vinurilor, Republica Moldova a reușit să își diversifice exporturile, care o face mult mai puțin dependentă de Rusia în privința vinurilor, dar este altă vulnerabilitate, în sectorul agricol. Când va veni sezonul de export a fructelor, atunci Rusia ar putea să aplice măsuri de represalii economice împotriva Republicii Moldova. Acesta este un punct vulnerabil potențial. Al punct vulnerabil, tot potențial…”

Europa Liberă: Moldovenii aflați la muncă acolo?

Vladimir Socor: „…este situația gastarbaiterilor moldoveni din Rusia. Acolo însă cred că Rusia nu va recurge la măsuri de trimitere înapoi. Știu că la Chișinău există această nervozitate.”

Europa Liberă: Dar restricțiile impuse de Moscova devin din ce mai dure pentru moldovenii aflați la muncă în Federația Rusă.

Vladimir Socor: „Nu e vorba despre restricții de masă, ci despre unele cazuri individuale care sunt mediatizate intens, probabil, cu scopul de a stârni nervozitate la Chișinău. Eu nu văd niciun motiv de îngrijorare în această privință. Alte motive de îngrijorare văd: două acțiuni posibile pe care Rusia ar putea să le întreprindă. O acțiune ar fi să lucreze prin intermediul unor oameni de afaceri care ar acționa, chipurile, pe cont propriu, fără a implica autoritățile oficiale ale Rusiei și care ar putea să pompeze bani în procesul electoral din Republica Moldova. Sau ar putea, cum pare-se că se încearcă, să cumpere câțiva deputați pentru a subția majoritatea parlamentară a coaliției pro-europene.”

Europa Liberă: Și aceasta în eventualitatea ca să nu existe această majoritate parlamentară să ratifice Acordul de Asociere, după semnare?

Vladimir Socor: „Exact. Avem deja trei exemple posibile în această privință. Un om de afaceri foarte bogat, pare-se, originar din Fălești, îmbogățit în Rusia, s-a întors în Republica Moldova și pompează bani așa, cu lopata.”

Europa Liberă: Vă referiți la domnul Renato Usatîi?

Vladimir Socor: „Exact. Și am văzut că domnul Usatîi se concentrează asupra orașului Bălți, oraș care ar putea să devină ținta unor încercări de a organiza un referendum local, după modelul găgăuz. Un alt punct nevralgic este acest om de afaceri din domeniul bancar care, văd că, vorbește rusește, nu românește.”

Europa Liberă: Domnul Veaceslav Platon, fost deputat AMN?

Vladimir Socor: „Exact. Despre care se spune că ar fi încercat să corupă câțiva deputați pentru a constitui, chipurile, o fracțiune nouă, chipurile, de perspectivă. Deci intenția e clară. Și al treilea punct nevralgic a fost cel din zona găgăuză unde un cetățean din Moscova, originar, chipurile, din Republica Moldova ar fi finanțat cheltuielile de tipărire a buletinelor de vot în referendumul găgăuz. Deci iată o direcția posibilă prin care Moscova acționează și poate să continue să acționeze.”

Europa Liberă: Erau mai multe voci, domnule Socor, care spuneau că, odată cu terminarea Olimpiadei de la Soci, Rusia va avea grijă să mențină în vizorul său fostele state membre ale URSS, în eventualitatea formării acestei Uniuni Euroasiatice.

Vladimir Socor: „Da, eu nu am crezut niciodată că Olimpiada de la Soci ar schimba, într-un mod oarecare, intențiile Rusiei. Dacă Rusia era să recurgă la mijloace militare, cum a făcut, în anul 2008, contra Georgiei, atunci da, ar fi trebuit să așteptăm terminarea Olimpiadei de la Soci, dar nu e cazul. Rusia nu va acționa prin mijloace militare. Rusia are mijloace financiare, mijloace de propagandă, care fac recursul la forța militară complet nenecesar, din punctul de vedere al Rusiei. Acum în ceea ce privește Republica Moldova, Partidul Comuniștilor, în mare parte, și mult mai activ chiar partidul condus de domnul Dodon, preconizează referendumuri locale în diferite părți ale Republicii Moldova. Aici văd eu o sursă de destabilizare, pe care, cred eu, sunt convins, că guvernul de la Chișinău va ști cum să o gestioneze în mod corect. Un lucru care, cred, trebuie evitat, mai ales, în cazul găgăuz. Trebuie evitat un răspuns de tip polemic sau acuzator din partea Chișinăului. Nu aș vrea să văd declarații din partea Chișinăului care ar răspunde referendumului găgăuz cu epitete de genul „separatist”, „anticonstituțional”, „destabilizator”, „antistatal” și așa mai departe. Polemicile acestea trebuie evitate. Ele nu ar face decât să îi întărâte și mai mult pe radicalii găgăuzi și să îi solidarizeze pe găgăuzii moderați cu cei radicali. Să ținem seama de faptul că între găgăuzi există o mulțime de conflicte, între fracțiunile găgăuze. Domnul Formuzal este adversarul neîmpăcat al Partidului Comuniștilor și viceversa. Domnul Plahotniuc motivase majoritatea din Adunarea Populară a Găgăuziei să se alăture Partidului Democrat. Această tactică pare să se fi prăbușit, în ultimul timp. Toate fracțiunile găgăuze, deși adversare între ele, par să se fi solidarizat în chestiunea referendumului, adoptând poziția cea mai radicală, poziția reprezentată, până recent, de Ivan Burgudji, care, până recent, fusese un element cu totul marginal și neinfluent. Acum, dintr-odată, avem acest aparent consens dintre găgăuzi. Și acest consens nu trebuie să fie încurajat sau întărit, sau cimentat, prin declarații polemice din partea Chișinăului. Eu aș vrea să văd o abordare din partea Chișinăului care s-ar adresa nu cu aceste cuvinte, dar în acest spirit: „Dragi concetățeni găgăuzi, cred că așa trebuie abordată această problemă”.

Europa Liberă: Credeți că va fi capabilă această coaliție de guvernare să reziste tuturor ispitelor? Își menține solidaritatea? Se menține până la viitoarele alegeri parlamentare?

Vladimir Socor: „Cele trei partide din coaliția guvernamentală afirmă că își vor menține solidaritatea nu numai până la alegeri, dar și după alegeri. Și eu nu am niciun motiv să pun la îndoială aceste declarații. E clar că cele trei partide au ajuns la concluzia și nu de astăzi, ci de mai mult timp, că integrarea europeană este interesul național vital al Republicii Moldova. Sigur, apare chestiunea atitudinii Partidului Comuniștilor. Părerea mea, chiar se întărește, în ultimul timp: Partidul Comuniștilor pierde teren, nu are mijloace să ducă o campanie electorală cât de cât eficientă, este, pur și simplu, lipsit de aceste mijloace. Partidul Comuniștilor poate să avanseze sau să obțină câștiguri în mod negativ, sabotând integrarea europeană, fără agendă pozitivă, numai cu agendă negativă, dacă aplică mijloace de subversiune și de atacare deschisă a sistemului constituțional.”

Europa Liberă: La ce ar fi dispuși să meargă?

Vladimir Socor: „Ar însemna, de exemplu, o suită de referendumuri locale. Dar și la acest capitol, Partidul Comuniștilor este destul de slab. Partidul domnului Dodon e mult mai radical decât Partidul Comuniștilor, acuză Partidul Comuniștilor că ar fi prea moderat. Și nu e singurul caz. Am văzut că și Partidul domnului Șelin aduce asemenea acuzări Partidului Comuniștilor. Eu cred că ambele aceste două partiduțe, e o presupunere, ar dori să obțină sprijinul Moscovei, ar dori să convingă Moscova de faptul că Partidul Comuniștilor nu are suficiente mijloace sau nu are suficientă voință pentru a face jocul Moscovei în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar, în cazul acesta, cum trebuie să procedeze structurile statului, din moment ce este sfidată legea?

Vladimir Socor: „E necesară o abordare diferențiată. Una este să aplici legea, să spunem, la Dondușeni sau la Fălești și altceva este să aplici legea la Comrat. Trebuie să conștientizăm faptul că Republica Moldova nu are mijloace prea eficiente pentru a aplica în mod strict litera legii la Comrat. Iată de ce răspunsul față de plebiscitul găgăuz trebuie să fie o tăcere demnă. Polemicile nu ar face decât să atragă atenția asupra problemei și să întărâte și mai mult spiritele radicalilor de la Comrat și din Ceadâr-Lunga. Corect a declarat și guvernul, și președintele Republicii Moldova: referendumul găgăuz nu are niciun fel de consecințe, nu are cum să aibă consecințe.”

Europa Liberă: Credeți că Moldova ajunge să obțină regim liberalizat de vize și să semneze acest Acord de Asociere care include și Acordul de Liber Schimb cu UE?

Vladimir Socor: „Da. Nu am nicio îndoială că Republica Moldova va reuși acest lucru. Și sunt sigur că actuala coaliție de guvernare va câștiga alegerile.”

Europa Liberă: Domnul Barroso și-a anunțat vizita la Chișinău, în primul semestru al acestui an. în ce scop ar veni în Republica Moldova?

Vladimir Socor: „Eu cred că domnul Barroso va inaugura o serie întreagă de vizite ale oficialităților proeminente europene, cu scopul de a demonstra opiniei publice din Republica Moldova, alegătorilor, că Uniunea Europeană este foarte serioasă în privința integrării europene a Republicii Moldova. Cu siguranță, după domnul Barroso vor urma și alte oficialități europene de rang înalt și aceasta va contribui, desigur, să liniștească temerile acelor care consideră că Republica Moldova, chipurile, nu e așteptată în Uniunea Europeană. Este așteptată și e așteptată chiar mai mult decât până la Vilnius, deoarece, datorită greșelilor comise de programul Parteneriatului Estic, Uniunea Europeană are acum o miză și mai puternică pentru integrarea Republicii Moldova. Și Republica Moldova este, de fapt, cazul cel mai ușor. E un caz mai ușor decât celelalte cinci state membre ale Parteneriatului Estic.

Europa Liberă: Bine, dar și președintele comisiei Europene, domnul Barroso nu spune că există această perspectivă de aderare la Uniunea Europeană pentru una sau altă țară din Parteneriatul Estic.

Vladimir Socor: „În dezbaterea internă din cadrul Uniunii Europene, se conturează o opinie de consens, potrivit căreia, perspectiva de aderare la Uniunea Europeană trebuie oferită unora dintre statele din Parteneriatul Estic. Această opinie câștigă teren din ce în ce mai mult în Uniunea Europeană. Ea s-a conturat abia după Vilnius. Probabil că, această poziție încă nu a devenit poziția publică și oficială a Uniunii Europene, dar eu cred că va deveni, în curând, în următoarele câteva luni, și atunci oficialitățile Uniunii Europene care vor veni la Chișinău vor exprima această poziție în mod public și în mod oficial. Deci, este vorba despre un consens în curs de cristalizare în Uniunea Europeană. ”

Europa Liberă: Între timp, premierul Iurie Leancă urmează să plece la Washington la invitația vicepreședintelui american Joe Biden. Sprijinul SUA pentru Moldova e unul consistent și permanent. Încurajează parcursul european al Republicii Moldova această relație dintre Chișinău și Washington? Cum se vede, domnule Socor?

Vladimir Socor: „Eu aș vrea, întâi și întâi, să văd o atitudine mai serioasă și mai respectuoasă din partea oficialităților de la Washington față de Uniunea Europeană. Uniunea Europeană nu trebuie tratată în mod superficial și disprețuitor, cum s-a întâmplat recent cu o declarație a unei oficialități americane în privința Uniunii Europene. Era vorba despre politica occidentală față de Ucraina. Aș dori să văd o atitudine mult mai serioasă din partea Washingtonului în privința Uniunii Europene. Statele Unite au luat o decizie strategică, acum câțiva ani, încă înainte de sosirea administrației Obama, spre sfârșitul administrației Bush. Statele Unite a luat o decizie strategică de a acorda Uniunii Europene întâietatea în ceea ce privește politica față de vecinătatea estică a Uniunii Europene. Iar Statele Unite urmau să susțină inițiativele Uniunii Europene. Cred că această relație este corectă, este normală. Republica Moldova, vecinătatea estică, se învecinează direct anume cu Uniunea Europeană. Eu cred că Uniunea Europeană își va analiza în mod corect și cu sinceritate erorile comise de Parteneriatul Estic și se cuvine să acordăm încredere Uniunii Europene. ”

Europa Liberă: Vă întrebam ce semnificație ar avea această vizită pentru care premierul Leancă o va efectua la Casa Albă.

Vladimir Socor: „Cred că la întrebarea aceasta vom putea răspunde după încheierea vizitei. ”

Sursa: europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *