R. Moldova şi Rusia, vizate într-un dosar examinat de CEDO
Cazul a fost comunicat la un club de presă organizat de Promo-LEX. Ion Manole, directorul asociaţiei, a relatat că, în 2008, tânărul a fost sechestrat, timp de 2 zile, de către serviciul de pază al companiei private la care lucra, fiind învinuit că a prejudiciat compania cu 40 de mii de dolari. Boris Mozer a fost forţat să-şi asume vina, iar părinţii acestuia au fost şantajaţi să achite cele 40 de mii de dolari pentru a putea transmite fiului medicamentele pentru astm. După ce au împrumutat bani şi au plătit suma pretinsă, angajaţii companiei le-au mai cerut încă 40 de mii de dolari. Atunci familia a cerut ajutor misiunilor diplomatice şi organizaţiilor internaţionale din Republica Moldova.
După aceste adresări, tânărul a fost transmis organelor de drept ilegale din regiunea transnistreană, unde timp de aproape doi ani a fost deţinut în condiţii inumane. Asociaţia Promo-LEX s-a adresat la CEDO, iar când cauza a fost comunicată guvernelor de la Chişinău şi de la Moscova, tânărul a fost plasat în arest la domiciliu. Având nevoie de ajutor medical, acesta a venit la Chişinău, refuzând să se întoarcă la Tiraspol. Acum nici părinţiitânărului nu pot reveni acasă deoarece au informaţii că administraţi de la Tiraspol vrea să-i aresteze.
Ion Manole a menţionat mai multe realităţi din regiunea transnistreană subliniind că în toate penitenciarele de acolo condiţiile sunt înfiorătoare,
asistenţă medicală nu li se acordă deţinuţilor, doar rudele le pot transmite medicamente. Nu este făcută publică informaţia privind rata mortalităţii în aceste instituţii. Ion Manole e de părere că autorităţile de la Chişinău pot, cel puţin, conveni cu autorităţile autoproclamate de la Tiraspol să le acorde asistenţă medicală calificată deţinuţilor din regiune.
CEDO nu se va pronunţa imediat, hotărârea poate fi publicată într-un an chiar.
sursa: ipn.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!