R. Moldova – stat semi-eșuat! Biroul Național de Statistică: PIB-ul a scăzut cu 10,3% în trimestrul III al anului curent
Biroul Național de Statistică (BNS) informează că, în trimestrul III al anului curent, Produsul Intern Brut (PIB), a constituit 77,2 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o scădere cu 10,3%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Potrivit datelor statistice publicate de către BNS, joi, 15 decembrie, impact negativ asupra evoluției PIB în trimestrul III, au avut în special următoarele activități: agricultură, silvicultură și pescuit (influențând scăderea PIB cu 3,5%); comerțul cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor (-1,9%); tranzacțiile imobiliare (-1,2%); industria prelucrătoare; alte activități de servicii (-0,5%), scrie Zdg.md.
Veaceslav Ioniță: „Situația în economie este extrem de proastă și PIB-ul constată un fapt împlinit”
„Acest lucru l-am văzut încă o lună în urmă când am vorbit despre faptul că exporturile au înregistrat cea mai mare prăbușire din istoria R.Moldova. Formal exporturile sunt bine, dar dacă excludem componenta ucraineană atunci avem o scădere fără precedent. Acest fapt arată că situația este extrem de proastă. PIB-ul este ca termometru. Situația în economie este extrem de proastă și PIB-ul constată un fapt împlinit.
Ce înseamnă că a scăzut PIB-ul? Prima ce se întâmplă s-a redus consumul populației. Populația în acest an, din cauza inflației foarte mari, din cauza prețurilor mari la resursele energetice cheltuie mai mulți bani decât câștigă, dar consumă mai puțin. Avem o situație în care veniturile oamenilor cresc cu circa 15%, iar cheltuielile cu peste 20%. Aceasta înseamnă că fie se împrumută, fie folosesc economiile lor pentru a cheltui bani. Cu toate că cheltuie mai mult, consumul este mai mic. Lucrul acesta se reflectă în PIB.
Al doilea: construcțiile. Anul acesta construcțiile au intrat în criză. Lucrările au scăzut. Estimez că până la sfârșitul anului lucrările la locuințe vor scădea cu 30 la sută în termeni reali față de anul trecut. Lucru care se resimte. Un alt factor care influențează populația noastră este agricultura. Anul trecut am avut o creștere foarte mare în agricultură, dar anul acesta avem o scădere foarte puternică. La cereale avem o scădere de două, trei, patru ori și evident toți fermierii noștri vor simți lucru acesta. Toate acestea se reflectă în PIB. Activitatea industriei s-a încetinit. Practic toată economia noastră se află acum într-o problemă foarte mare. Scăderea este pe toate liniile. Noi avem mulți agricultori. Pentru agricultori anul acesta va fi un an greu. Și consumatorii consumă anul acesta mai puțin decât anul trecut”, a subliniat expertul.
Viorel Gîrbu: „Acest lucru va influența foarte mult cum va arăta economia la nivelul întregului an”
„Nu se pune întrebarea dacă cetățeanul va resimți, cetățeanul trăiește această realitate pentru că datele sunt pe ultimele 3 luni ale anului în care vedem o scădere masivă de 10% (a PIB-ului n.red.). Trimestrul trei al anului este unul dintre cele mai productive trimestre în care economia crește mult, în special urmare a situației din sectorul agricol. Atunci când PIB-ul scade în trimestrul III al anului, lucru acesta va influența foarte mult cum va arăta economia la nivelul întregului an. Cetățeanul nu va resimți, cetățeanul a trăit deja, așa precum toate cifrele pe care le vedem pe semestrul III arată nivelul de trai al cetățeanului, veniturile, salariile, cheltuielile pe care le-a făcut. Toate aceste realități sunt cuprinse de această statistică care arată o scădere masivă a PIB-ului cu 10%”.
Potrivit BNS, pentru semestrul III al anului curent, influența pozitivă asupra evoluției PIB au avut activitățile financiare și asigurări (+0,4%); informații și comunicații (+0,4%); activități de cazare și alimentație publică (+0,1%); Impozitele nete pe produs cu o pondere de 13,4% la formarea PIB, au contribuit la descreșterea PIB cu 1,2%, volumul acestora fiind în scădere cu 8,7%.
Din punct de vedere al utilizării PIB, descreșterea a fost cauzată, în principal de reducerea: exportului net de bunuri și servicii (generând scăderea PIB cu 7,5%), consecință a creșterii volumului exporturilor de bunuri și servicii cu 10,7%, pe fundalul majorării volumului importurilor acestora cu 20,8%; consumului final al gospodăriilor populației cu 5,7% (generând scăderea PIB cu 4,5%); formării brute de capital fix cu 4,4% (generând scăderea PIB cu 1,0%).
Potrivit datelor BNS, pentru perioada ianuarie-septembrie 2022, PIB-ul a constituit 197,8 miliarde de lei, în descreștere, cu 4,1% față de perioada similară a anului trecut.
La descreșterea PIB în ianuarie-septembrie 2022, față de ianuarie-septembrie 2021, au contribuit următoarele activități: agricultură, silvicultură și pescuit (generând scăderea PIB cu 1,5%), construcțiile (-1,1%); tranzacțiile imobiliare (-0,8%); industria prelucrătoare (-0,7%); producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-0,2%);
Conform acelorași date BNS, influență pozitivă asupra evoluției PIB au avut următoarele activități: activități financiare și asigurări (+0,4%); comerțul cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor (+0,4%); sănătate și asistență socială (+0,2%); informații și comunicații (+0,2%); activități de cazare și alimentație publică (+0,2%);
Impozitele nete pe produs cu o pondere de 14,0% la formarea PIB, au contribuit la descreșterea PIB cu 0,6%, volumul lor micșorându-se cu 4,4%.
Din punct de vedere al utilizării PIB, descreșterea în ianuarie-septembrie 2022 față de ianuarie-septembrie 2021 s-a datorat în principal: consumului final al gospodăriilor populației (-1,8%); formării brute de capital fix (-1,5%); exportului net de bunuri și servicii(-0,7%). Contribuție pozitivă asupra evoluției al PIB au avut: consumul final al administrației publice (+0,8%) al cărui volum s-a majorat cu 4,8%, constituind 17,0% din PIB; consumul final al instituțiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației (+0,1%), informează BNS.
Sursa: Ziarul de Gardă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Saracii Europei au ajuns la nivelul rep Congo. Felicitari! Sunteti prima tara Africana din Europa! 🙉🙉🤮🤑🤑🤑🤣🤣