R. Moldova va avansa în parcursul european, indiferent de factorii externi ce se opun, susține ambasadorul moldovean la București
Întrebat ce aşteaptă Republica Moldova de la summitul de la Vilnius, oficialul a spus că țara noastră aşteaptă să-i fie recunoscută vocaţia ei europenă.
"Moldova este o ţară europeană sub toate aspectele, inclusiv şi geografic, şi împărtăşeşte valorile europene. Deci, la summitul de la Vilnius, tehnic vorbind, vom parafa acordurile de asociere si de liber schimb şi vom avansa în procesul de liberalizare a vizelor. Summitul de la Vilnius este doar o etapă în parcursul european al Republicii Moldova. Va fi însă extrem de important ce va urma după summit, mai concret să ne onorăm angajamentele şi obligaţiile pe care ni le vom asuma. Este important ca pe parcursul anului viitor să fie semnate acordurile de asociere şi de liber schimb, pentru că la Vilnius doar le parafăm, după care le vom semna. E important să fie semnate în mandatul actualei Comisii Europene şi să fie ratificate de actualul Parlament de la Chişinău. Vrem să creăm condiţiile legale pentru a pune un fundament sigur în procesul de ireversibilitate al integrării în UE a Republicii Moldova".
Cu privire la factorii externi care ar compromite parcusul european al Republicii Moldova, Reniţă declară că "suntem foarte determinaţi să avansăm indiferent de factorii care sunt. Îi cunoaştem, dar noi ne facem treaba".
Totodată, ambasadorul atenționează cu privire la influenţa chestiunii transnistrene în procesul european al Republicii Moldova. "În acest moment există o abordare corectă a Uniunii Europene. Republica Moldova este privită sub aspectul integrităţii teritoriale, iar oferta UE se referă şi la Regiunea Transnistreană. Vreau să vă dau un detaliu. Anul trecut, peste 50 de procente din exportul de produse din Regiunea Transnistreană au fost în ţările UE. Anul acesta exportul în UE se ridică la 40 la sută. Ce e important e că oamenii de afaceri transnistreni înţeleg avantajele colaborării comerciale fireşti şi naturale cu UE. Mai există însă factorul politic, dar va fi diminuat pe parcurs. Nu mai vorbesc de oamenii de afaceri din Chişinău sau din alte zone, care au înţeles foarte clar avantajele economice cu UE.
Întrebat cât de important a fost sprijinul României pentru Republica Moldova în procesul de apropiere de UE, Reniţă a spus că " și în continuare România are un rol important în eforturile Moldovei de a se integra în Uniunea Europeană. A făcut-o şi anterior, iar acum face mai mult şi cu mai multă consistenţă".
Sursa: Făclia de Cluj
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!