Radmila Popovici-Paraschiv:„Nu am timp să-mi fac planuri”
A absolvit Școala pedagogică „N. Krupskaia” din Călărași (1987-1991) și Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova (1991-1996). În timpul facultății predă limba și literatura română în Școala nr. 1 din Chișinău. Gustă din munca de traducător din rusă în română și viceversa în laboratorul de histologie al Grădinii Botanice. După absolvirea facultății, devine agent de vânzări în Compania „Moldavian Airlines”. Din 2002 până în prezent este angajată în Agenția de turism „Voiaj Internațional”. Debutează editorial cu volumul de poezie „Mi-s”(Editura „Prut Internațional”, 2008) și tot în acest an este distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru debut, iar în 2010 devine membră a USM. În calitate de textieră, colaborează cu mai mulți compozitori și interpreți de muzică ușoară, populară, clasică și pentru copii.
„E un dar să te naști pe această palmă orfană de pământ, anume în ziua care să fie proclamată drept Sărbătoare a Limbii Române”, afirmă despre Radmila poeta Silvia Caloianu.
Prima poezie – „Iadernaia zima” – devine publică, fiind elevă în clasa a VI-a, la Olimpiada raională de limba rusă, care e menționată cu locul I. Încă pe când era studentă, face cunoștință cu compozitorul Marian Stârcea, cu care are o colaborare fructuoasă până astăzi. „Ne-am întâlnit la bibliotecă, la un pian. I-am înmânat un caiet de versuri pe care n-a vrut să mi-l mai înapoieze și care probabil a fost startul fericit al unei munci deosebit de speciale de a îmbrăca versul pe muzică. S-a atașat nu atât de caiet, cât de cantabilitatea versurilor”, ne spune Radmila.
Astfel, în 2007, împreună cu Marian Stârcea, lansează două CD-uri de autor: „Tu și eu” (muzică ușoară) și „O lume în ochi de copil” (muzică pentru copii). Aflându-se în acest spațiu al muzicii și înregistrând succese, începe a colabora cu mai mulți compozitori, precum Oleg Baraliuc, Octavian Coteț, Valy Boghean, Ghenadie Ciobanu, Mihai Fisticanu, Iulia Sandu, Valeriu Cataraga, Alex Brașoveanu, Ion Lincovschi ș.a. De asemenea, scrie texte pentru cântecele interpreților Anișoara Puică, Gabriel Dorobanțu, Ion Suruceanu, Nelly Ciobanu, Adriana Ochișanu, Igor Cuciuc, Corina Țepeș, Diana Rotaru, Cătălina Rusu, Carizma, Aura, Cezara, Mihai Fisticanu, Dana Marchitan, Elena Demirdjean.
În noiembrie 2011 își organizează prima serată de autor cu genericul „Poemul îndrăgostit de muzică”, la care participă compozitori și artiști tineri și consacrați din țară. Anul acesta editează un nou volum de versuri „EvAdam” (Editura „Gunivas”), distins cu Premiul Ministerului Tineretului și Turismului în cadrul Salonului Internațional de Carte, ediția 2012.
Este autoarea versurilor pentru mai multe spectacole muzicale, precum „Douăsprezece scaune”, montat de Petru Hadârcă la Teatrul Național „Mihai Eminescu” (muzică de Valy Boghean), povestea muzicală „Musca Bâza-bâzâita” (muzică de Iulia Sandu) și „Porțile” (compozitor – Ghenadie Ciobanu).
Întrebată de planurile pentru viitor, Radmila răspunde zâmbind: „Nu am timp să-mi fac planuri și nici nu vreau să-l fac pe Dumnezeu să se amuze de aceasta. Tot ce-mi doresc e să pot munci și să am pentru cine”.
Chiar dacă nu a vrut să ne divulge planurile sale, noi îi dorim ca acestea să devină realitate și să ne ofere noi surprize.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!