Cultură

Radu Popovici, un tânăr modest cu ambiții mari

S-a născut la 6 octombrie 1991, în maternitatea din Olănești, iar copilăria și-a petrecut-o pe malul râului Nistru, în satul Tudora. După ce a absolvit gimnaziul din Ștefan-Vodă, și-a urmat studiile la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Timișoara. Acum este student al Universității de Vest din Timișoara și se specializează în Grafică.

Pasiunea pentru artă i-a fost, indirect, inspirată de tatăl său, care împărtășea aceleași sentimente față de desen, fotografie și sculptură, dar nefiind încurajat de părinți, a rămas doar un amator. „Mergând vara pe la bunici răscoleam cu fratele meu mai mare prin lădițele din pod, unde am găsit lucrările tatălui și fraților lui. Ale tatălui erau cele mai multe și cele mai reușite. Pentru mine a fost o aruncare de mănușă, am intrat în competiție cu tata!”, povestește Radu.

Primele lecții de arte, Radu le-a primit în Moldova. Urmând cursuri extracurriculare și-a găsit un al doilea rival. „Era un băiat care făcea lucrări mult mai bune decât ale mele, eu îl invidiam și-l admiram în același timp”, își amintește artistul. Ulterior, libertatea de exprimare, receptivitatea la nou, creativitatea, entuziasmul și dorinţa de afirmare i-au fost susținute în Colegiul Tehnic, unde a primit studii medii în domeniul arhitecturii și, evident, a continuat să-și dezvolte măiestria în pictură și grafică. După o încercare de a urma studiile universitare în domeniul design de produs, Radu Popovici s-a transferat la specializarea Grafică. „Mi-am schimbat facultatea pentru că nu am vrut ca desenul și pictura să rămână doar un hobby”, explică Radu.

Tânărul artist nu face diferență dintre școlire și timp liber. Are parte de multă libertate la universitate și uneori poate să petreacă serile acolo. „Relația mea cu școala este ca și la băieții cărora le place să joace fotbal și merg la o facultate de sport. Încerc să iau temele care mi se propun la școală ca o provocare. Pentru mine temele, indiferent că vin de la școală sau mi le propun eu singur, reprezintă o căutare”, relatează el. În momentul căutărilor sale totul prinde sens, filmele vizionate, ideile de prin cărți, amintirile, senzațiile. Radu le compară chiar cu instrumentiștii care reușesc să interpreteze o simfonie numai sub bagheta dirijorului.

Graficianul în devenire este într-o căutare continuă. Citește foarte mult, iar cărți semnate de autori precum Hesse, Dostoievski, Nietzsche îi ocupă la moment noptiera. Este un mare amator de filme bune cum ar fi cele regizate de vestitul Tarkovsky. De altfel, Radu este îndrăgostit de teatru și apreciază, în special, creațiile dramatice ale actorilor de la teatrele „Auăleu de Garaj și Curte” și cel German din Timișoara. „Încerc și eu să aflu din ce sunt plămădit și cam pe unde mă aflu în societate și în paralel, îmi caut autenticitatea expresiei artistice…”, povestește, precum își zice el, acest băiat modest cu ambiții mari.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *