Război

Răspunsul violent al Rusiei după exploziile din Crimeea: bombardamente masive în Odessa

Rusia răspunde violent după ce Ucraina a lăsat să se înţeleagă că este în spatele bombardamentelor de ieri din peninsula Crimeea. Militarii lui Putin au atacat azi, din nou, oraşul-port Odessa. Preşedintele Ucrainei spune că ţara sa, va recuceri toate teritoriile pierdute şi le cere civililor să părăsească zonele ocupate de ruşi.

La Odessa, rachetele ruşilor au căzut peste un centru de recreere și mai multe clădiri civile. În urma atacului cel puţin 3 oameni au fost răniţi. Este însă un bilanţ provizoriu. Bombardamentul asupra Odesei vine după o serie de explozii suspecte ce au avut loc în  peninsula Crimeea, pe care ruşii au anexat-o ilegal de la Ucraina în 2014.  

Ucrainenii susţin că au avut iar loc atacuri în Energodar, oraşul în care se află cea mai mare centrală nucleară din Europa

Un depozit de muniţie a explodat în nord, FSB i-a acuzat pe ucraineni că au aruncat în aer liniile electrice conectate la centrala nucleară rusească de la Kursk. Deflagraţiile ar fi parte a contraofensivei ucrainene, iar în spatele lor s-ar afla o unitate de elită a Kievului, aceeaşi care a pus la cale şi atacaul de săptămâna trecută de la baza aeriană Saki. Volodimir Zelenski le cere civililor să plece din zonele ocupate de ruşi, pentru a nu ajunge victime colaterale în încercarea Kievului de a recâştiga teritoriile pierdute.

“Le cer acum tuturor oamenilor noștri din Crimeea, din alte regiuni din sudul țării, din zonele ocupate din Donbas, din regiunea Harkov să fie foarte atenți”, a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. De teama bombardamentelor, mii de oameni au fugit deja din Crimeea. Ucrainenii susţin că 40.000 de maşini au traversat podul Crimeea doar luni. Kievul ameninţă acum să distrugă acest pod, care leagă Rusia şi Crimeea. Situaţia rămâne tensionată şi în jurul centralei nucleare Zaporojie.

Ucrainenii susţin că au avut iar loc atacuri în Energodar, oraşul în care se află cea mai mare centrală nucleară din Europa. Operatorul public ucrainean al centralelor nucleare Energoatom a denunţat un atac cibernetic rus “fără precedent” împotriva site-ului său. Buna funcţionare a site-ului nu a fost, însă, afectată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *