CSI / RusiaExterne

Război în Ucraina, ziua 86. Șoigu susține că „eliberarea” Republicii Populare Lugansk este aproape completă

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că Donbasul este „complet distrus” și a acuzat Rusia de o „tentativă deliberată și criminală de a ucide cât mai mulți ucraineni” după ce un sat din Cernigău a fost atacat cu rachete, ceea ce a dus la moartea multor civili. Se crede că în combinatul Azovstal din Mariupol mai sunt încă sute de soldați ucraineni, inclusiv comandanți. În timp ce un oficial militar ucrainean a spus că evacuarea continuă, un soldat a susținut că „lupta continuă”. Ministerul rus al Apărării a declarat că peste 1.700 de soldați ucraineni din Azovstal s-au predat începând cu 16 mai.

Șoigu susține că „eliberarea” Republicii Populare Lugansk este aproape completă

ACTUALIZARE 14.00 „Eliberarea” de către Rusia a autoproclamatei Republici Populare Lugansk din estul Ucrainei este „aproape completă”, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, citat de TASS, potrivit BBC.

Tot mai mult teritoriu ucrainean a fost preluat de către separatiștii susținuți de Rusia și de către propriile forțe rusești, a declarat Serghei Șoigu.

Înainte de invazie, președintele Putin a anunțat că recunoaște independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei.

Kuleba: Dorinţa de a „salva obrazul” lui Putin arată o boală gravă a unor europeni care „suferă de sindromul dependenţei de Rusia”

ACTUALIZARE 13.40 Dorinţa de a „salva obrazul” președintelui rus Vladimir Putin reprezintă o „boală gravă” în Europa pe care numai o istorie crudă o poate vindeca, a spus joi seara ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba în cadrul unui telemaraton, potrivit publicaţiei Liga.net, citată de Agerpres.

Potrivit lui Kuleba, unii politicieni şi experţi din Uniunea Europeană, dar şi din alte ţări ale lumii au început să-şi facă griji că Putin va pierde războiul în Ucraina.

„Nu se poate permite acest lucru, Rusia nu trebuie umilită, nu se poate să nu i se ofere lui Putin o cale acceptabilă de scăpare din acest război!”, afirmă ei, potrivit ministrului ucrainean.

„Dacă ar fi să-i dăm la o parte pe cei care profită de contractele cu Rusia şi să ne referim strict la persoanele care cred sincer în aceste idei, putem spune că ei suferă de sindromul clasic al dependenţei de Rusia. Chiar dacă Rusia ar începe să le măcelărească conaţionalii pe străzile lor, aceştia vor continua să spună că Rusia trebuie ajutată să-şi salveze obrazul”, a continuat el.

Rusia adoptă „contramăsuri” ca răspuns la aderarea Finlandei și Suediei la NATO

ACTUALIZARE 13.35 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că aderarea Finlandei şi Suediei la NATO a dus la o creştere a ameninţărilor militare în apropierea graniţei şi că Moscova ia „contramăsuri adecvate”, a informat vineri agenţia de presă rusă Interfax.

La rândul său, agenția de presă rusă RIA a transmis că Shoigu a spus că Rusia va răspunde prin formarea a 12 noi unități în districtul său militar de vest.

Finlanda și Suedia au solicitat oficial miercuri să se alăture NATO, precizează Reuters.

Ucrainenii au aruncat în aer un vehicul al armatei ruse încărcat cu rachete termobarice

ACTUALIZARE 13.00 Forțele militare ucrainene au publicat pe rețelele sociale o înregistrare care arată distrugerea unui vehicul al armatei ruse plin cu rachete termobarice. Vehiculul de aprovizionare a fost distrus cu o rachetă antitanc de producție ucraineană.

Conform surselor ucrainene, militarii Brigăzii 80 de Parașutiști au folosit o rachetă antitanc ghidată de tip Stugna, pentru a lovi un vehicul TZM-T, folosit pentru aprovizionarea cu muniție a lansatorului de rachete termobarice TOS-1, cunoscut și sub numele de „Buratino”.

Schimb de replici între Bogdan Aurescu și reprezentantul Rusiei la ONU, după acuzații că UE primește cereale la schimb pentru armament

ACTUALIZARE 12.52 Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a calificat afirmațiile Rusiei, conform cărora „Ucraina vinde grâne Occidentului în schimbul armelor”, drept „manipulări grosolane ale realității”. Aurescu a făcut declarația, joi, la ONU, după ce reprezentantul permanent al Rusiei, Vasili Nebenzia, a susținut că are suspiciuni că grânele din Ucraina sunt „pompate în hambarele țărilor europene la schimb pentru armele furnizate de Occident”.

„Avem niște suspiciuni rezonabile că cerealele nu merg spre nevoile Sudului global care trece prin foamete, ci este pompat în hambarele țărilor europene. Din ce înțelegem noi, Ucraina plătește pentru armele furnizate de Occident”, a susținut reprezentantul rus.

„Legat de acuzațiile Rusiei pe care tocmai ce le-am auzit în această sală, că există un așa zis «acord» între Occident și Ucraina pentru livrări de cereale în schimbul armamentului, dați-mi voie să vă amintesc că nu este prima oară când Rusia susține astfel de acuzații complet false. De exemplu, la 1 mai, Ministerul Apărării rus a afirmat că Ucraina exportă masiv cereale prin România la schimb pentru arme și muniții. Ministerul român al Apărării a respins rapid aceste afirmații ca fiind niște manipulări grosolane și false ale realității”, a menționat Bogdan Aurescu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *