Actualitate

Reacția Germaniei după ce Putin a ameninţat că livrările de gaze pot fi oprite de vineri dacă nu sunt plătite în ruble

„În orice caz, companiile (germane) pot își doresc și vor plăti în euro…Am mai spus clar în conversația mea cu președintele rus că așa va rămâne” a reacționat imediat cancelarul Olaf Scholz ca răspuns la drecretul anunțat de Putin.

Joi, preşedintele rus a declarat că a semnat un decret prin care clienţii străini trebuie să plătească în ruble gazul rusesc de la 1 aprilie, iar contractele vor fi întrerupte dacă această condiţie nu se respectă.

„Pentru a achiziţiona gaz natural rusesc, trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci ruseşti. Din aceste conturi se vor face plăţi pentru gazul livrat începând de mâine (vineri – n.r.)”, a declarat Putin, într-un discurs transmis la televiziune, relatează Reuters cu referire la Observatornews.ro.

„Dacă astfel de plăţi nu sunt făcute, vom considera că nu sunt respectate obligaţiile de plată de către cumpărători, cu toate consecinţele care decurg din asta. Nimeni nu ne vinde nouă nimic pe gratis şi nici noi nu vom face acte de caritate – asta înseamnă că contractele existente vor fi întrerupte”, a adăugat el.

Decizia lui Putin de a impune plăţi în ruble pentru gaz a dus la o apreciere a monedei ruseşti. Rubla a atins minime istorice după ce Occidentul a introdus sancţiuni severe după declanşarea invaziei din Ucraina, pe 24 februarie.

Companiile şi guvernele occidentale au respins măsura anunțată de Putin încă de pe 23 martie, pe care au numit-o o încălcare a contractelor existente, care sunt în euro sau dolari.

Putin a spus că schimbarea este menită să întărească suveranitatea Rusiei şi că aceasta îşi va respecta obligaţiile în toate contractele. Rusia furnizează în prezent circa o treime din gazul Europei.

Miercuri, guvernul german a indicat că preşedintele rus Vladimir Putin l-a asigurat pe cancelarul Olaf Scholz că Europa poate continua să plătească gazele ruseşti în euro şi nu în ruble, aşa cum ceruse recent Moscova.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a indicat că Putin l-a asigurat pe Scholz că plăţile Europei luna viitoare ”vor continua să fie în euro şi transferate ca de obicei la Gazprom Bank, care nu este lovită de sancţiuni” şi că aceasta se va ocupa de conversia în ruble.

Grupul G7, format din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite, au respins cererea Rusiei ca gazul exportat să îi fie plătit în ruble, a declarat luni, pe 28 martie, ministrul german al economiei, Robert Habeck.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.