Actualitate

Reacția lui Vadim Ceban după ce Gavrilița a declarat că „Moldova-Gaz nu se ține de cuvânt și nu asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze”

„Luarea unor decizii și asumarea responsabilității – este responsabilitatea directă oricărui conducător. Niciodată în viață nu m-am gândit să fug de responsabilități, cu ce nu m-aș ocupa. Vă asigur, și în această situație eu voi depune toate eforturile astfel încât să acționăm cu maxim profesionalism, luând în calcul toate versiunile posibile”, a scris acesta într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Guvernul a decis să propună Parlamentului să declare stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 30 de zile. Mai devreme, prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

„De exemplu, trebuie să alocăm bani pentru Energocom din buget și să fie aplicabil imediat, fără a trece procedura de o lună de intrare în vigoare, în mod normal”, a spus Gavrilița.

Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

În contextul stării de alertă, Moldovagaz a anunțat care este deficitul de gaze naturale și categoriile de consumatori protejate, dar și ce categorii ar putea risca să rămână fără gaze, dacă nu va fi soluționată criza.

Ministrul Spînu a avut o deplasare la Sankt-Petersburg, Rusia, unde urma să se întâlnească cu șeful Gazprom, dar întrevederea nu a mai avut loc „din motive obiective”.

La întoarcere, Spînu a evitat să anunțe vreo cifră și a declarat că o majorare a prețului este inevitabilă, iar Guvernul va veni cu suport, în special pentru familiile vulnerabile.

Între timp, opoziția critică guvernarea PAS „că evită să se implice în negocierile privind livrarea de gaze naturale și pasează această responsabilitate pe MoldovaGaz, în timp ce lideri ai țărilor europene, ca Germania și Ungaria, au discutat cu Kremlinul și au obținut un preț favorabil și un contract de durată”.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale evită să spună care este prețul pentru mia de metri cubi anunțat de Gazprom în negocierile cu Moldova privind contractul de furnizare a gazelor naturale.

Totuși, Andrei Spînu afirmă că „prețul de piață nu ar fi unul corect și acceptabil pentru țara noastră”. Între timp, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a efectuat o vizită de două zile în Polonia, unde a avut întrevederi cu mai mulți oficiali.

„Principalul subiect discutat a fost furnizarea cu gaze naturale și soluțiile de depășire a crizei actuale în Republica Moldova”, a anunțat Spînu într-o postare pe facebook, la revenirea în țară.

La moment, se duc negocieri la Moscova, acolo unde au plecat vicepremierii Andrei Spînu și Vladislav Kulminski și la Kiev, unde astăzi poartă discuții ministrul de Externe Nicu Popescu.

Sursa: unimedia.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *