Reacția unui senator român la gafa ambasadorului american în Republica Moldova
„Domnului John Forbes Kerry, secretar de stat al SUA
Stimate domnule secretar de stat,
Vă scriu în calitate de reprezentant în Senatul României al cetăţenilor români din Republica Moldova, ales în circumscripţia 43 Diaspora, colegiul 1 Europa.
La data de 27.08.2016 domnul James Pettit, ambasadorul SUA la Chişinău a făcut la televiziunea publică din Chişinău declaraţii de natură a afecta relaţiile dintre popoarele român şi american, dintre România şi SUA.
Deja aceste declaraţii nefericite ale ambasadorului american au stârnit controverse în România şi Republica Moldova şi trebuie să admiteţi că în mod normal misiunea ambasadorilor nu este să provoace controverse în statul unde sunt acreditaţi şi cu atât mai puţin în state terţe. Domnul James Pettit a făcut referiri la România, un stat unde nu este acreditat, încălcând astfel şi în această privinţă practicile diplomatice care de regulă nu permit acest lucru.
De asemenea, ambasadorul James Pettit şi-a permis să facă aprecieri privind identitatea naţională şi limba vorbită atât în România cât şi în Republica Moldova, fapt care este total nepotrivit, chiar şi pentru ambasadorul unei mari puteri şi poate fi interpretat ca discriminatoriu şi ofensator. Ambasadorul american nu s-a oprit aici şi a dat şi lecţii de istorie. Nu despre istoria SUA, caz în care l-am fi urmărit cu interes şi simpatie, ci despre istoria României şi a poporului român, ceea ce este inacceptabil. Din nefericire, românii care au luat act de declaraţiile domnului James Pettit nu pot să nu vadă cu amărăciune cum ambasadorul american are o poziţie asemănătoare cu diplomaţia rusă care, de asemenea, le ţine lecţii cetăţenilor din Republica Moldova despre limba vorbită, denumirea acesteia, despre manualele şcolare de istorie şi despre denumirea acestora, precum şi despre modul în care aceştia trebuie să interpreteze legăturile istorice cu România.
Ambasadorul american s-a exprimat într-un mod confuz şi despre relaţia bilaterală dintre România şi Republica Moldova, un aspect care nu este de competenţa sa. Domnia sa a spus că alăturarea Republicii Moldova de România ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv nu este o alegere practică şi nu este o alegere care să facă lucrurile mai bune în Moldova. În ce priveşte posibila unire, fuziune a celor două state, conform Actului Final de la Helsinki, la care a aderat şi SUA, este o chestiune ce ţine de autodeterminarea poporului român şi nu este căderea ambasadorului unui stat terţ, fie el şi SUA să facă asemenea aprecieri. Dar din exprimarea confuză a domnului James Pettit s-ar putea înţelege şi că SUA dezaprobă sau descurajează parteneriatul strategic încheiat între România şi Republica Moldova cu scopul integrării europene a Republicii Moldova, ceea ce este cu desăvârşire inadmisibil.
Declaraţiile ambasadorului James Pettit reprezintă şi un amestec în alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova care vor avea loc la data de 30.10.2016. În campania electorală care va urma, candidaţii pentru funcţia de preşedinte îşi vor asuma discursuri identitare, de identificare naţională, precum şi de orientare geopolitică. Făcând aprecieri nefericite despre identitatea naţională, domnul James Petit nu face decât să intervină neinspirat şi grosolan în această campanie electorală. De exemplu candidatul pro-rus la ultimele alegeri din noiembrie 2014 a militat pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatică şi a beneficiat de sprijinul făţiş al Federaţiei Ruse. În vederea alegerilor prezidenţiale din 30.10.2016 discursul acestui candidat se bazează pe discursul identitar, mai precis pe identitatea moldovenească deosebită de cea românească şi opusă acesteia, conform teoriilor staliniste sovietice. Afirmaţiile ambasadorului SUA nu fac decât să-l încurajeze pe candidatul Federaţiei Ruse. Deja acest candidat s-a transformat în apărătorul ambasadorului american şi cere şi celorlalţi ambasadori occidentali să dea declaraţii asemănătoare, menite să justifice discursul său electoral.
Activitatea cu caracter diletant şi nediplomatic a ambasadorului James Pettit nu face decât să alieneze majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova, care au vederi pro-occidentale şi susţin integrarea europeană a Republicii Moldova, dar constată acum consternaţi că SUA, de care îşi legau multe speranţe, susţin de facto candidatul Moscovei la funcţia de preşedinte.
De asemenea, declaraţiile ambasadorului Pettit despre relaţia bilaterală dintre România şi Republica Moldova, precum şi speculaţiile despre identitatea naţională şi limba vorbită au stârnit indignare în România, singurul stat din această regiune instabilă pe care SUA se poate baza. România, care de-a lungul timpului a fost cel mai devotat aliat al SUA, care a trimis peste 40.000 militari pe teatrele de operaţiuni să lupte umăr la umăr cu militarii americani, care a dat jertfe de sânge pentru cauza comună a păcii, libertăţii, democraţiei şi luptei antiteroriste, se vede acum ofensată de declaraţiile nechibzuite ale unui ambasador american acreditat într-un stat terţ.
Stimate domnule secretar de stat, ca şef al diplomaţiei americane sunteţi în cunoştinţă de cauză că lipsa oricărei reacţii a Departamentului de Stat faţă de declaraţiile ambasadorului James Pettit semnifică faptul că acesta a reflectat poziţia SUA. O asemenea situaţie ar afecta grav imaginea SUA în România, cel mai important aliat al SUA din regiune şi practic singurul unde sentimentele antiamericane sunt marginale, la periferia societăţii.
Domnule secretar de stat, această scrisoare, deşi este semnată de mine, este scrisă de sutele de mii de români morţi în închisorile răsăritului sovietic, în gulagurile şi în îngheţata Siberie, aşteptându-i pe americani, de sutele de mii de români-basarabeni răpiţi de la România şi ucişi prin înfometare de străbunicii ”prietenului” Putin, de milioanele de români de pretutindeni care încă mai speră că America le este scut si pavăză !
Vă asigur de deplina mea consideraţiune,
Senator Viorel Badea,
Vicepresedinte al Comisiei Românilor de Pretutindeni
Membru al Comisiei de Politica Externa a Senatului României
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!