Reacţii la retragerea licenţei NIT
Organizaţiile nonguvernamentale de media regretă sancţionarea dură de către CCA a postului de televiziune NIT, dar nu o consideră drept una ilegală şi cer sancţionarea tuturor posturilor TV care nu respectă pluralismul de opinie.
„NIT are carenţe serioase în respectarea Codului Audiovizualului, buletinele de ştiri nu reflectă echilibrat şi nepărtinitor evenimentele şi nu asigură pluralismul de opinie, iar în unele cazuri materialele puse pe post incită la ură”, aşa îşi motivează decizia, printr-un comunicat de presă, organizaţiile de media.
Mai mult decât atât, organizaţiile solicită CCA „să utilizeze aceleaşi standarde de apreciere şi să-i trateze egal pe toţi radiodifuzorii, sancţionându-i conform legii pe acei dintre ei care nu asigură pluralismul de opinie în ştiri”.
Declaraţia a fost semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul „Acces-Info”, Comitetul pentru Libertatea presei şi Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte.
ONU în Moldova condamnă retragerea licenţei NIT
Organizaţia Naţiunilor Unite în Moldova îşi exprimă îngrijorarea privind retragerea licenţei de emisie a postului de televiziune NIT şi „cheamă autorităţile din Moldova să restabilească neîntârziat licenţa” postului procomunist.
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) şi-a bazat decizia pe un şir de criterii care nu reprezintă un motiv legal de retragere a licenţei, se arată în comunicatul de presă emis de ONU.
Decizia CCA nu conţine nicio menţiune privind acţiunile postului de televiziune NIT care ar putea justifica sancţiunea radicală de retragere a licenţei, cum ar fi, de exemplu, promovarea violenţei, susţine organizaţia.
Potrivit comunicatului, decizia CCA „trezeşte întrebări serioase din perspectiva principalelor prevederi ale normelor internaţionale de drept, în special Articolul 19 al Convenţiei Internaţionale cu privire la Drepturile Civile şi Politice şi Articolul 10 al Convenţiei Europene cu privire la Drepturile Omului”.
ONU în Moldova consideră că decizia CCA „transmite un semnal de îngrijorare comunităţilor lingvistice minoritare din Moldova” şi „cheamă autorităţile din Moldova să restabilească neîntârziat licenţa NIT”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!