Politică

Recensământ 2014: Naționalitate sau etnie? Răspund foștii demnitari de stat

1. Există diferență între noțiunile „naționalitate” și „etnie”?
2. Cum ați răspunde la întrebarea din ancheta recensământului „De ce etnie/naționalitate sunteți”?

Mircea Druc, premier (1990-1991)

Eu sunt român, gata. Este o harababură întreagă, multe țări, când spui naționalitatea, înțeleg cetățenie. Dacă existau cetățeni ai RDG, aceia oricum erau germani. Da, e o realitate, există un stat numit Republica Moldova, și cetățenii lor sunt moldoveni. Nu pot să spună că sunt națiune, ci sunt cetățeni.
Oamenii simpli de la țară nu o să facă diferența. Cei din Basarabia o să spună că sunt moldoveni nu din cauza că se opun neapărat românismului sau că sunt convinși că ar fi o națiune etnică, polietnică, politică etc. Confuzii oricum vor fi. Dar nu știu cine și ce câștigă cu asta.

Dumitru Diacov, președinte de parlament (1998-2001)

În Republica Moldova sunt atâtea discuții pe temele astea. De ce trebuie să ne temem să aflăm situația reală, ca oamenii singuri să se identifice cine sunt ei. Eu cred că oamenii înțeleg ce înseamnă moldovean, român, ce limbă vorbesc. Noi tot timpul o să rămânem pe făgașul speculațiilor. Cei din stânga spun una, cei din dreapta spun alta. Cu subiectul acesta facem și alegeri parlamentare, deja câți ani de zile.
Eu mă consider moldovean care vorbește limba română.

Dumitru Braghiș, premier (1999-2001)

Eu sunt inginer-electrician și trebuie să mă informez mai bine ca să vă răspund la această întrebare.
Eu întotdeauna am spus că-s moldovean.

Vasile Tarlev, premier (2001-2008)

Eu salut organizarea recensământului. Vreau să îndemn cetățenii țării noastre să participe activ la acest sondaj pentru a fi calitativ. Nu cred că cei doi termeni vor crea o confuzie. Dimpotrivă, atunci când ceva se exclude din text, când ceva se ascunde, se impune forțat, mai multe neînțelegeri apar în societare.

Evident că eu voi spune adevărul, eu sunt moldovean și sunt cetățean al Republicii Moldova. I-aș îndemna pe toți să spună nu ceea ce declară cineva în stradă, dar care este realitatea.

Ion Negrei, viceprim-ministru (2009)

La noi oamenii sunt dezorientați. Nu au ajuns la nivelul de concepere a naționalității. Aici poate fi o confuzie. Omul poate să răspundă că e de etnie moldovenească cum i s-a cultivat lui. Asta e realitatea de la noi. Care e formula mai potrivită? Situația asta indecisă din societate a nimerit și în formular.

Eu aș răspunde așa cum este, sunt român. Numai identitatea noastră românească poate să ne construiască un viitor. Altfel, rămânem în trecut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *