Record sau fraudă? Mii de moldoveni din Rusia s-au înregistrat prealabil pentru prezidențiale. „Vom solicita verificarea adreselor IP”
Anume în baza înregistrărilor prealabile, autoritățile urmează să decidă câte secții de vot vor deschide într-o țară sau alta. Expertul comunității Watchdog, Valeriu Pașa, sugerează că un asemenea număr de moldoveni dornici să voteze în Rusia ar indica spre o fraudare a procesului. Pașa afirmă că Watchdog va adresa un demers la Comisia Electorală Centrală și va cere verificări.
Pașa a avut o intervenție LIVE în care a anunțat că „se pregătește fraudarea înregistrării prealabile cu scopul de a deschide cât mai multe secții de votare pe teritoriul Federației Ruse”.
Expertul susține că încă în luna iulie a acestui an în Federația Rusă erau înregistrați prealabil circa 600 de moldoveni, de când există procedura de înregistrare prealabilă.
„La finele lunii iulie se încerca manipularea opiniei publice că doar în Rusia e activă diaspora și vrea să voteze. Pe urmă au început să vină cereri de înregistrare prealabilă, în special în scris. Adică oamenii pot să coalizeze și să ceară printr-un document deschiderea unor secții în localitățile în care se află. Imediat cum a pornit procesul, în spațiul public a apărut informația că aceste cereri nu se adună în Rusia, iar colectorul se află undeva la Drochia. Aceste cereri sunt colectate pe la sate, unde consilierii, activiștii de partid pun lumea să semneze cereri de parcă ar fi înregistrate în Rusia, iar apoi le trimit la CEC. Așa se truchează înregistrarea prealabilă”, susține Pașa.
În prezent, cu două zile înainte de deadline, tabloul înregistrărilor prealabile arată așa:
Mai mult, expertul susține că s-ar semnala fraude și la înregistrările online.
„În momentul în care s-a activizat procesul online, s-au atestat și două cazuri confirmate de trucare. E vorba de un caz în Belgia și unul în Germania. Persoanele au încercat să se înregistreze prealabil și sistemul automatizat al CEC i-a informat că pe numele lor și pe IDNP-ul lor a fost înregistrată cerere de parcă ei ar vrea să voteze în Rusia. Avem confirmarea că persoanele au muncit în Rusia câțiva ani sau au vizitat Rusia. Ce avem aici? Se utilizează datele migranților moldoveni. Avem temei să credem că datele persoanelor se preiau cine știe de unde, poate chiar de la instituții de stat. De asta vom depune un demers către CEC ca să fie investigate adresele IP de pe care au fost făcute înregistrările. Dacă sunt înregistrări multiple de pe aceeași adresă, dacă nu sunt adrese IP ascunse… Pentru că există temei să credem că sunt implicate și structuri străine. Se încearcă artificial de a umfla numărul de secții din Federația Rusă”, punctează Valeriu Pașa.
Potrivit reprezentantului Watchdog, acest proces este unul îngrijorător deoarece, din cauza pandemiei COVID-19, R. Moldova nu poate delega observatori în Rusia.
„Respectiv, dacă mai multe secții vor fi deschise departe de localitățile unde muncesc moldovenii, prin diferite fundături, cine o să verifice ce se întâmplă la acea secție de votare? În Federația Rusă este nevoie de mărit numărul de secții, mai ales în Moscova și Sankt Petersburg. Corect ar fi, într-adevăr, de suplinit numărul de secții nu doar în Rusia, ci și în nordul Italiei, Londra, Paris. E nevoie de cooperare cu autoritățile europene, să nu se înghesuie oamenii, să fie suficient spațiu, parcare, ca procesul să decurgă corect”, a conchis Pașa.
De o părere similară este și președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!