Actualitate

Reducerea efectelor nocive ale fumatului – o strategie de sănătate publică care poate salva vieți

Conceptul de reducere a riscurilor reprezintă un element fundamental în multe aspecte ale medicinei și, bineînțeles, în viața cotidiană. În ultimii ani, mai multe țări precum Noua Zeelandă, Suedia, Marea Britanie și Japonia au implementat cu succes strategia de reducere a riscurilor pentru a combate fumatul și au obținut rezultate pozitive în domeniul sănătății publice. În aceste state, fumătorilor li s-a oferit acces la informații despre produsele fără fum care furnizează nicotină fără implicarea procesului de ardere.

Potrivit specialiștilor, diminuarea efectelor nocive ale fumatului este o modalitate rațională de a reduce prevalența fumatului și cea mai eficientă modalitate de a micșora numărul deceselor legate de consumul de tutun. Și asta pentru că s-a demonstrat că principalele efecte nocive sunt cauzate nu de nicotină, ci de substanțele eliminate în urma arderii tutunului.

Acum 15 ani, Colegiul Regal Britanic al Medicilor, una dintre cele mai vechi și prestigioase societăți medicale din lume, a constatat clar și fără echivoc: „Oamenii fumează pentru nicotină, dar nicotina în sine nu este cea mai periculoasă substanță și dacă ar putea livrată fără ardere, s-ar salva milioane de vieți.”

„Reducerea riscurilorar trebui să fie o prioritate cheie, deoarece salvează vieți. Cu toate acestea, politica de sănătate publică a Republicii Moldova rămâne concentrată doar pe interzicerea consumului de tutun și nicotină, trecând cu vederea faptul că mulți fumători adulți nu pot sau nu doresc să renunțe la fumat”, afirmă Constantin Buceațchi, medic neurolog și director al Centrului de Neurologie și Neuroreabilitare „NeuroKos”.

În Noua Zeelandă, Australia, Canada, ministerele sănătății au aprobat utilizarea alternativelor fără fum ca modalitate de renunțare la fumat, reducând în mod eficient riscurile acestui viciu. Iar în Suedia se folosește cu precădere tutunul de mestecat (snus) în locul țigărilor. În consecință, Suedia are cea mai scăzută prevalență a fumatului din lume, de 5%, fapt ce a dus la scăderea deceselor cauzate de bolile asociate fumatului.

În Marea Britanie , sistemele electronice de livrare a nicotinei îi ajută pe fumătorii adulți să renunțe la fumat, iar în Japonia, reducerea semnificativă a consumului de țigări este asociată cu apariția dispozitivelor de încălzire a tutunului.

„Este necesară o abordare comprehensivă pentru a diminua efectele nocive ale consumului de tutun. Mai mult, reducerea consecințelor negative ale fumatului ar trebui să fie o strategie centrală a Convenției-cadru a OMS privind controlul tutunului (CCCT), pe lângă măsurile de reducere a ofertei și a cererii, care sunt necesare, dar nu suficiente. OMS ar trebui să sprijine inovarea în ceea ce privește consumul de nicotină fără implicarea arderii tutunului”, a subliniat specialistul.

Potrivit medicului, autoritățile locale ar trebui să înceteze să mai demonizeze nicotina și să le ofere fumătorilor modalități realiste de a renunța la fumat sau de a reduce efectele nocive ale acestui obicei.

„Eforturile ipocrite de a interzice alternativele fără fum și nicotina continuă. Eu, la fel ca toți ceilalți, împărtășesc îngrijorarea cu privire la prevalența consumului de tutun la minori, dar cumva uităm că în Republica Moldova se înregistrează, de asemenea, o creștere a consumului de alcool, canabis și droguri sintetice în rândul adolescenților. Pentru a preveni inițierea adolescenților în consumul de alcool, vape-uri, droguri, avem nevoie de un proces complet de monitorizare, verificare și pedepsire a celor care vând aceste otrăvuri adolescenților, inclusiv online”, a adăugat Buceațchi.

Pentru a aborda eficient problemele asociate consumului de tutun, este necesar să se acorde prioritate fumătorilor actuali, ei sunt cei care trebuie să renunțe astăzi la țigări. Asta pentru ca peste 10-20 de ani să nu fie incluși în statisticile privind povara bolilor netransmisibile și să nu devină un exemplu negativ pentru minori.

Sursa Infotag

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Ce nu ar mai inventa corporatiile producatoarea de tutun doar sa isi mentina nivelul vinzarilor. Au inventat vape-urile ca sa le poate vinde si minorilor si au corupt guvernele statelor ca sa sustina acest lucru.

  2. De asta folosesc iqos. Este mult mai ok decat țigările clasice. Macar sa micsoram efectele negative, daca nu le putem opri deodata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *