Politică

Referendumul PAD – poate schimba agenda politică din Moldova?

Potrivit unui comunicat laconic expediat de PAD, Godea si-a expus argumentele pentru referedumul propus de PAD saptamana trecuta si au avut loc consultări despre soluțiile de depășire a crizei politice.

Va reamintim că PAD a propus săptămâna trecută un „referendum constituțional autentic, care să răspundă la așteptările și necesitățile cetățenilor Republicii Moldova. Prin referendumul inițiat, PAD urmărește:
– modificarea procedurii de alegere a şefului statului, asigurînd alegerea directă a Președintelui de către cetăţeni, prin sufragiu universal, egal, secret, direct și liber exprimat;
– reducerea numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 71;
– stabilirea expresă în Constituție a sistemului mixt de alegeri parlamentare, prin care o parte din deputați să fie aleși pe liste de partid în circumscripția electorală națională, iar o parte din deputați să fie aleși în circumscripții uninominale, apropiind astfel aleșii poporului de alegătorii lor.”

Interesul subit al expertilor societatii civile si al europenilor de a discuta cu liderul PAD poate semnifica ca referedumul propus de PAD este o soluție mult mai agreată decât inițiativa lansată de AIE și ne putem aștepta la surprize interesante în curând.

Ramâne de văzut cât sprijin politic va coaliza aceasta inițiativă dar studiile sociologice arată că electoratul ar fi mult mai tentat de această formulă.

Circa 78 % dintre moldoveni își doresc alegerea directă a Președintelui iar reducerea numărului de parlamentari va place făra îndoială cetățenior moldoveni dacă ținem cont că încrederea în Parlament este în continuă scădere. A treia modificare, care propune votarea a mai mult de jumătate din parlamentari în mod direct în raioane, nu poate decât să limpezească apele și să crească încrederea votanților în deputații pe care astfel îi deleagă direct să îi reprezinte.  

D.C.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *