Reforma sistemului de pensii votată în primă lectură de Parlament
La stabilirea pensiei va fi luată în calcul valorizarea venitului mediul lunar asigurat, realizat după 1 ianuarie 1999. Pensiile vor fi calculate după noua formulă începând cu 1 aprilie 2017, fiind totodată recalculate şi pensiile stabilite anterior. Ministra muncii, protecției sociale și familiei, Stela Grigoraș, a explicat în plenul Parlamentului că noua reformă vine să stabilească un sistem de pensii echitabil și să asigure un trai decent deținătorilor de pensii. Proiectul propune unificarea metodei de calcul a pensiilor și asigurarea principiului contributivității, conform căruia dreptul la pensie este egal cu contribuțiile făcute, ceea ce în opinia ministrului muncii va asigura un tratament nediscriminatoriu.
Noua formulă de calcul va fi una simplă și transparentă, susține Stela Grigoraș, iar datorită unui calculator online, fiecare din contribuabilii de azi își poate calcula în funcție de contribuții și pensia pe care o va primi. Rata de înlocuire în cazul unui stagiu de 15 ani va fi de 22%, 40,5% pentru stagiu de 30 de ani și 44,5% pentru stagiu complet de cotizare la femei, adică 33 de ani și 48,6% pentru stagiu complet la bărbați -36 de ani.
Totodată se propune majorarea graduală a vârstei de pensionare, cu șase luni anual începând de la 1 ianuarie 2017, timp de zece ani. Conform noilor prevederi femeile ar urma să iasă la pensie la 62 de ani iar bărbații la 65.
În cadrul examinării în Parlament, deputatul neafiliat Petru Ştirbate a înaintat un amendament prin care propune ca vârsta de pensionare să fie stabilită la acelaşi nivel pentru bărbaţi şi femei – 63 de ani. În acest context, ministra muncii a precizat că s-au analizat mai multe variante cu privire la majorarea vârstei de pensionare. Toate rapoartele partenerilor sociali recomandă cel puţin două variante: 62 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi sau egalarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 63 de ani.
„Ca argumente sunt invocate inclusiv speranţa de viaţă a femeilor care este mai mare, dar şi anumite aspecte de egalitate. Pe moment pensia femeilor este 70% din pensia unui bărbat. Propunerea ca vârsta de pensionare să fie majorată la 63 de ani poate fi analizată şi propusă pentru lectura a doua”, a menţionat ministrul muncii, Stela Grigoraş.
Despre majorarea stagiului de cotizare, Stela Grigoraș a spus că se prevede majorarea stagiului necesar de cotizare – pentru femei de la 30 de ani până la 33 de ani, iar pentru bărbaţi de la 33 de ani până la 36 de ani. Totodată, persoanele care au contribuit în sistemul de pensionare şi au stagiul necesar pot solicita stabilirea pensiei anticipate pentru limita de vârstă cu cel mult trei ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.
Deputații PSRM, PLDM și PCRM au lipsit din sala de ședințe a Parlamentul în semn de protest.
Sursa: IPN