Social

Reforme la colegiile de medicină din țară. Cum urmează să studieze cadrele medicale

La modul ideal, centrul de excelență ar urma să beneficieze de bani pentru dotare cu tehnică, iar calitatea studiilor să fie net superioară celei de astăzi.

Conform prevederilor Codului Educației în Moldova ar urma să fie deschise zece centre de excelență în diferite domenii, axate pe învățământul profesional tehnic. În urma unei evaluări Colegiului de Medicină Raisa Pacalo urmează să devină unul din cele zece instituții care urmează să pregătească specialiști pentru domeniul medical.

Astfel, Centrul de Excelenţă va asigura programe educaționale de formare la nivelurile IV (învăţământul profesional postsecundar) şi V (învăţământul profesional postsecundar nonterţiar), conform Codului Educației. Documentul prevede ca Centrul de Excelenţă să fie responsabil și de curriculele pentru învăţământul profesional medical postsecundar şi postsecundar nonterţiar. Studiile conform nivelului 5 ISCED (clasificare internațională) durează 2-3 ani pentru cei care au susținut Bacalaureatul, iar studiile se fac în conformitate cu Clasificatorul Național al Calificărilor, iar pentru nivelul 4 ISCED – cinci ani în baza studiilor gimnaziale.

De asemenea, Centrul de Excelență ar urma să fie responsabil de formarea continuă a specialiștilor din sistem, dar și va fi cel care va evalua cunoștințele absolvenţilor formaţi în colegiile de medicină din ţară.

Celelalte colegii din Bălți, Ungheni, Orhei și Cahul urmează și ele să activeze ca instituții afiliate Centrului de Excelență. Acestea rămân cu conducere proprie și personalitate juridică, iar un aspect pozitiv este că vor putea beneficia de baza tehnico-materială asigurată din partea Centrului de Excelență.

Argumentele pentru reformare sunt asigurarea unei calități mai mari a studiilor, acum fiind constatat un dezechilibru evident de la o instituție la alta. În plus, Colegiul cu titlu ce centru de excelență urmează să asigure formarea specialiștilor în funcție de cerințele pieței muncii.

Directoarea Colegiului „Raisa Pacalo” spune că majoritatea prevederilor din proiectul de Hotărâre deja se implementează, singurul lucru incert rămân banii.

„Documentul prevede o fuziune metodică, ceea ce deja se întâmplă. La modul practic noi deja din 2013 pregătim planuri noi de studii și curircule pentru colegiile din țară. Acestea au fost elaborate cu ajutorul experților OMS. Ceea ce ne dorim foarte mult este să putem face noi evaluarea absolvenților colegiilor”, spune Ala Manolache. De altfel, managerul încă nu știe care ar urma să fie beneficiile financiare pentru centru, pentru că aici sunt rezerve. Oricum, în cazul în care proiectul va fi dus la bun sfârșit toate cele zece colegii urmează să fie dotate din bani europeni. Managerul spune că își dorește un centru performant de simulare, la fel ca și cel care funcționează la Universitatea de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu.

Centrele de Excelență ar urma să devină complet funcționale până în 2020.

Sursa: e-sanatate.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *