ActualitateInternațional

Regimul Zelensky continuă campania antiromânească în Ucraina

Decizia Guvernului Ucrainei de a nu institui Ziua Limbii Române pe teritoriul său a stârnit nemulțumiri în rândul comunității românești din Ucraina. Asociația „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa a transmis numeroase solicitări oficiale în acest sens, în spirit de reciprocitate față de legislația din România, care a instituit deja o zi dedicată limbii ucrainene în România.

Potrivit unui comunicat emis de Asociația „Basarabia”, autoritățile ucrainene au oferit un răspuns evaziv, invocând un proiect de lege aflat în dezbatere publică începând din anul 2017. Această atitudine este percepută de liderii comunității românești din Ucraina drept o tergiversare nefondată și un semn de lipsă de respect față de minoritatea românească din Ucraina și așa oprimată și hărțuită de serviciile secrete ucrainele.

Iată comunicatul official al Asociației “Basarabia” din regiunea Odesa:

“UCRAINA NU VA INSTITUI ZIUA LIMBII ROMÂNE într-o perspectivă de timp apropiată.

TERGIVERSARE NEFONDATĂ ȘI SABOTAREA INIȚIATIVELOR PUBLICE ALE MEDIULUI ASOCIATIV ROMÂNESC DIN UCRAINA

Guvernul Ucrainei ignoră apelurile repetate ale Asociației ”Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa cu privire la necesitatea instituirii, prin reciprocitate față de România, a Zilei Limbii Române în Ucraina!

Urmare a expedierii unei scrisori deschise adresate Președintelui Ucrainei și Primului Ministru al Ucrainei, Asociația ”Basarabia” a fost informată, prin scrisoarea nr. 1361/12/25 din 14.03.2025 a Serviciului de Stat al Ucrainei pentru Politicile Etnice și Libertatea de Conștiință (DESS), cu privire la perspectivele instituirii la 31 august a Zilei Limbii Române în Ucraina.

În loc de soluții – se caută motive…

Astfel, în ce privește subiectul abordat – stadiul actual și procedura legislativă de instituire a acestei importante sărbători pentru românii din Ucraina, în scrisoarea sa, DESS, în loc să ofere un răspuns concret și răspicat, face trimitere la un proiect de lege al Institutului Ucrainean pentru Memoria Națională (UINP) „Cu privire la sărbători, date comemorative și zile de doliu”.

Menționăm că respectivul proiect de lege (căzut în desuetudine de ani buni de zile, în opinia noastră) se află în dezbatere publică încă din anul 2017, și nici la momentul actual nu este publicată o nouă redacție, care ar conține vreun articol cu privire la procedura instituirii zilelor limbilor minorităților naționale, în speță – Ziua Limbii Române!

Respectiv, la deja existenta și aplicabila Lege nr. 213/2018 cu privire la instituirea Zilei Limbii Ucrainene în România, Ucraina răspunde cu o posibilitate, de lege ferenda, de a adopta, la o dată absolut incertă, un act normativ, care să instituie în Ucraina o zi dedicată limbii române.

Considerăm o asemenea abordare de către Guvernul Ucrainei a unui demers public al reprezentanților minorității naționale românești din Ucraina, și anume – tergiversarea nefondată și sabotarea la cel mai înant nivel a inițiativelor publice de instituire a Zilei Limbii Române în Ucraina, prin reciprocitate față de beneficiul instituirii unei Zile a Limbii Ucrainene în România, ca fiind o dovadă demonstrativă de lipsă de respect față de minoritatea națională română din Ucraina, față de una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene – limba română, față de poporul român și de efortul multilateral, constant și neîncetat al României și Republicii Moldova, în calitate de state românofone, acordat Ucrainei în ultimii ani, în contextul agresiunii militare la care sunt supuse poporul ucrainean și statul ucrainean în această perioadă istorică decisivă pentru pacea și democrația europeană”, transmite Colegiul Asociației „Basarabia”, la dara de 17.03.2025.

Refuzul Ucrainei de a institui Ziua Limbii Române este perceput drept o atitudine de ignorare a drepturilor minorității române din această țară. Lipsa unei decizii ferme și amânarea pe termen nedefinit ridică semne de întrebare privind angajamentul Ucrainei față de valorile europene și respectul reciproc între state, mai ales în contextul în care România a ajutat enorm Ucraina în timpul războiului cu Rusia. Comunitatea românească din Ucraina solicită soluții concrete, nu promisiuni vagi.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *