Social

Reportaj: Aleargă caii…

Tatiana Colesnic lucrează în calitate de instructor în cadrul şcolii „de prea multă vreme”, după cum mi-a spus chiar ea. Au adus-o aici dragostea pentru cai şi faptul că trăia în apropiere. Sub îndrumarea sa, discipolii şcolii au ocupat locuri premiante în diverse întreceri de hipism, naţionale şi internaţionale. În ultimul timp, însă, şcoala nu a mai participat la concursuri. „Nu ne putem permite să plecăm nici măcar în ţările vecine. O participare în Ucraina ne costă mai mult de 2000 de euro”, afirmă Tatiana Colesnic. Şcoala de hipism se află sub egida Ministerului Agriculturii, care nu are posibilitate să-i asigure acestei instituţii bugetul necesar. Totuşi, instructoarea crede că situaţia va evolua spre bine. „Deja se simt schimbări. Directorul şcolii, Petru Moisei, este foarte activ şi vedem că vrea să renoveze şcoala. El ne pune la curent cu ideile sale, însă nu le ignoră nici pe ale noastre”, spune Tatiana Colesnic.


Foto Liviu Dumitru Ştefan

Cei mai tineri sportivi au cinci ani

Oricât ar suna de ciudat, cei mai tineri sportivi sunt micuţii în vârstă de cinci ani. Copiii sunt înscrişi de către părinţi în grupe private şi călăresc pe căluţi pony. „Este o activitate foarte benefică pentru copii. Hipismul îi disciplinează şi contribuie la formarea unei ţinute corecte”, spune instructoarea. Dar hipismul nu este unul dintre cele mai ieftine sporturi. Pentru o lună de antrenament, părinţi scot din buzunar 600 de lei. Pentru cei care nu îşi pot permite achitarea sumei integrale, antrenorii mai fac şi reduceri.

Grupele de bază sunt cele gratuite, în care se înscriu copii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani. Aceştia sunt învăţaţi cum să călărească şi să dea comenzi unui cal. Pe lângă lecţiile practice, elevii învaţă teorie şi îngrijesc de animale, împreună cu instructorii.

Alexandru frecventează cursurile de hipism de opt luni. El spune că vine aici în fiecare zi, chiar de dimineaţă, pentru că după masă are ore la şcoală. „Îmi place nespus de mult acest sport şi îi mulţumesc bunelului meu, care mi-a explicat ce înseamnă hipismul şi m-a adus la cursuri”, spune entuziasmat băiatul. De fiecare dată călăreşte un căluţ bătrân, pe care îl cheamă „Prozaic” şi cu care a reuşit să găsească „limbaj comun”.


Foto: Liviu Dumitru Ştefan

Caii „dresează” copiii

Caii tineri, nemaivorbind de cei nedresaţi, nu sunt potriviţi pentru antrenamente. Copiii se folosesc de cai mai bătrâni, pentru că sunt mai puţin „arţăgoşi”, după cum spun instructorii. „Elevii învaţă să dea comenzi animalelor, asta însă nu înseamnă că animalele nu ştiu deja să le execute. De fapt, la început, caii îi „dresează” pe copii”, spune Marina Munteanu, o altă antrenoare.

120 de dolari pentru întreţinerea unui cal privat


Foto: Liviu Dumitru Ştefan
După cum spun instructoarele, în regim privat se antrenează nu doar cei mici, ci şi diferiţi oameni de afaceri şi chiar politicieni. Ei au cai proprii, pe care îi îngrijesc în mod deosebit, le cumpără nutreţuri scumpe, „pentru că îşi permit”, spune Maria, paznicul şcolii. Întreţinerea unui cal în grajdurile şcolii îi costă lunar pe amatorii de hipism în jur de 120 de dolari.

Banii şcolii

Directorul Şcolii specializate de hipism şi pentatlon modern, Petru Moisei, a intrat în funcţie acum trei luni, dar deja plănuieşte să înceapă reparaţia grajdurilor, să renoveze terenul pentru întreceri şi să instaleze scaune pentru spectatori. „Le vom rezolva pe toate, pe rând”, zice Moisei. Unicul lucru care îl nemulţumeşte pe director este că Ministerul Agriculturii nu le permite să-şi gestioneze de sine stătător fondurile acumulate pe baza grupelor private. „Noi ştim mai bine de ce are nevoie şcoala. De multe ori, ministerul planifică cheltuieli pentru lucruri de care nu avem nevoie şi astfel banii se duc în vânt”, declară directorul.
Petru Moisei spune că, în ultimii ani, şcoala de hipism este frecventată de mai puţini copii – „doar 102 copii, pe când în trecut erau 350”.


Foto: Liviu Dumitru Ştefan

Din această cauză, instructorii vor merge în toate şcolile şi liceele din Chişinău pentru a le povesti copiilor despre hipism şi îi vor îndemna să frecventeze cursurile sportive.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *