Sănătate

(Reportaj) Atenţie: apă periculoasă în farmacii

Preşedintele Centrului, Denis Staruş, a declarat atunci că apa pentru copii „Carapuz”, produsă de SRL „Apă de Dobrogea”, nu corespunde standardelor de calitate şi este periculoasă pentru sănătate. „Este o încălcare cu atât mai gravă, cu cât această apă afectează sănătatea copiilor, deşi aceştia au nevoie de o protecţie deosebită”, a declarat Staruş pentru TIMPUL.

După o săptămână de la atenţionare, Centrul pentru Protecţia Consumatorilor nu a primit niciun răspuns de la Ministerul Sănătăţii referitor la apa de proastă calitate. Mai mult, contactată de noi, o funcţionară din cadrul ministerului ne-a spus că nu este abilitată să ne ofere vreo informaţie şi că „se va discuta doar cu organizaţia care a înaintat demersul”.

Pe de altă parte, Staruş consideră că Ministerul Sănătăţii este obligat să se autosesizeze pe marginea acestui caz, însă, dacă nu va exista vreo reacţie, Centrul este dispus să se adreseze organelor de judecată.

„Carapuz” a picat testul de calitate

În urma unor plângeri, precum că în apă pot fi văzute cu ochiul liber anumite particule, Centrul a solicitat Laboratorului din cadrul Institutului Naţional de Standardizare şi Metrologie să efectueze o expertiză a apei „Carapuz”. În urma acestei expertize, s-a demonstrat că apa respectivă într-adevăr nu corespunde standardelor, iar parametrii microbiologici depăşesc cu mult limitele stabilite. „Nu-i exclus că apa este contaminată cu bacterii şi microorganisme patogene, care pot provoca diverse boli la copii”, a spus Staruş, precizând că această apă trebuie retrasă de pe piaţă.

Staruş a precizat că Centrul Naţional de Sănătate publică, cel care eliberează certificate igienice, nu efectuează controale permanente ale mărfurilor produse sau comercializate de agenţii economici. El a mai adăugat că certificatele igienice se eliberează pentru o perioadă de cinci ani, iar în decursul acestei perioade nu se face niciun control de calitate.

Apa necalitativă „este întrebată” în farmacii

La câteva farmacii din capitală ni s-a spus că apa „Carapuz” continuă să se găsească în vânzare. Farmacistele ne-au relatat că nu ştiu dacă aceasta este sau nu dăunătoare pentru copii, cert e că „apa este întrebată”.
Ne-a interesat care-i părerea medicilor pediatri despre apa „Carapuz”. Doctorul Ludmila Bejenari, de la Centrul Mamei şi Copilului, ne-a spus că nu recomandă în genere apele pentru copii, pentru că, de cele mai multe ori, acestea au un conţinut mărit de săruri. „Cea mai potrivită apă pentru consumul copiilor este cea filtrată”, consideră medicul.

Produsul ar putea rămâne în vânzare

Una dintre angajatele SRL „Apă de Dobrogea”, care îndeplineşte funcţia de tehnolog, a negat oricare acuzaţie adusă apei produse de companie, precizând că, în urmă cu o lună, pornind de la o altă plângere a consumatorilor, Centrul de Medicină Preventivă a efectuat o expertiză a apei „Carapuz”, în urma căreia n-au fost găsite particule patogene sau oricare alţi factori ce ar indica vreo încălcare.
Am încercat în câteva rânduri să contactăm un reprezentant de la Centrul de Medicină Preventivă, pentru a confirma dacă expertiza apei produsă de SRL „Apă de Dobrogea” a avut loc. Nimeni însă nu a fost în stare să ne ofere vreo informaţie, iar noi am fost „ghidaţi” de la un număr de telefon la altul, fără vreun rezultat.

Denis Staruş ne-a spus că există toate şansele ca apa „Carapuz” să rămână în vânzare, pentru că producătorii care nu respectă legislaţia „vorbesc cu cine trebuie şi orice problemă este rezolvată”. El a mai spus că au existat cazuri în care Ministerul Sănătăţii a lichidat doar partida care a fost apreciată negativ în timpul expertizei, iar restul stocului a continuat să fie comercializat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *