Afaceri

(REPORTAJ) Gustul amar al afacerilor cu cireșe

Și chiar dacă pomicultorii spun că este un business în care mama-natură îi decide soarta, totuși, aduce mai mult profit decât cultivarea cartofilor sau a altor cereale. 
 
De-a lungul drumului spre Trușeni, se întind numeroase livezi de cireși. Sătenii, glumesc că mai toți locuitorii au câte o livadă de cireși. Săptămânile acestea lucrul a fost în toi. Perioada mai-iunie este timpul când cireșarii culeg recolta. Primele cireșe au fost deja culese, iar curând se vor coace și cele târzii.

Unul dintre cei pentru care livada de cireși a devenit o mică afacere de familie este și Anatol Bădița din Trușeni. El a primit pământul drept moștenire de la bunici și, împreună cu surorile sale, au plantat livada în urmă cu opt ani. „Am o livadă mică, iar anual culeg aproape o tonă de cireșe, din această cauză, reușesc să le realizez la piață”, remarcă bărbatul.

Afacere cu risc

Potrivit lui, cultivatorii de cireși își asumă riscul în fiecare an: „Într-un an faci bani, în altul rămâi în pierdere. Acum, din cauza ploilor și a grindinei, suntem mai mult în pierdere. Dacă observați toate cireșele sunt bătute. Asta înseamnă că și prețul va scădea. De nu ar fi fost aceste ploi, am fi câștigat bine, întrucât, roadă a fost din belșug”, mai spune Anatol Bădița.


Anatol Bădiță

Însă, de cele mai multe ori, cultivatorii de cireșe preferă să-și vândă marfa angro, la intermediari, chiar dacă asta presupune și un venit mai mic. Zilnic, numeroși intermediari merg la Piața din Trușeni unde caută cele mai avantajoase oferte. „Sunt intermediar de cinci ani. Și dacă acest job nu ar aduce venit, nu cred că aș mai fi acum aici”, ne spune Sergiu, un tânăr, în timp ce încărca cireșe într-un microbuz. „Eu transport cireșele la o fabrică din țară, unde se face compot foarte gustos”, zice Sergiu, după care ne arată un borcan cu compot. „Ca să înțelegeți cu ce ne ocupăm”, explică Sergiu.

Cireșele aduc mai mult profit, decât cartofii și porumbul

Pe o suprafață de un ha și jumătate, se întinde livada de cireșe a familiei Ciobanu. Chiar dacă Andrei Ciobanu spune că livada îi aparține fiului său, totuși, el a plantat pomii acum 18 ani. „Pentru mine, ea este mai mult decât o simplă livadă. Am sădit fiecare copac cu mâinile mele, asta mă face să o îngrijesc și să țin la ea, indiferent dacă mă răsplătește sau nu”, mărturisește Andrei Ciobanu.

Dacă este o afacere avantajoasă sau nu, pomicultorul spune doar un singur lucru: „În cazul nostru, e puțin mai profitabil decât să crești cartofi sau porumb. Poate că ar fi o afacere profitabilă, dacă am putea exporta roada peste hotare”.


Andrei Ciobanu

Nu este o noutate că, în asemenea cazuri, veniturile depind de mama-natură. Astfel, în acest an, jumătate din cireșe au fost compromise din cauza grindinei.

„Am cules vreo două tone, cu toate că în alți ani, de la un ha de livadă strângeam și până la cinci tone de cireșe”, menționează Andrei Ciobanu.

Cât privește prețurile, cel mai profitabil lucru sunt cireșele timpurii, care se vând la un preț angro cu 20 de lei per kilogram. Pe când cele mijlocii sunt mai ieftine și variază între 8 și 10 lei kg, însă prețul lor poate să scadă și până la 4 lei.

„Au de câștigat intermediarii”

„Cu siguranță, la piață cireșele sunt și de două ori mai scumpe. Cred că aici au de câștigat cei care cumpără de la noi și le vând în altă parte. Dar nu ne plângem, deoarece, nu poți fi realizator și cultivator în același timp”, a mai adăugat bărbatul.

Cât despre îngrijire, atunci bărbatul spune că livada cere atenție anul împrejur, începând de la curățarea pomilor, stropirea lor și desigur angajarea forțelor de muncă în caz de necesitate. De obicei, oamenii sunt angajați „cu ziua”, în perioada când cireșele trebuie culese. Plata se ridică până la 150 de lei pe zi, pentru fiecare om.

„Lucrul este scump, întrucât, culesul nu este atât de ușor precum pare. Se umflă picioarele, te dor mâinile, e greu. Cred că, mai mult din jumătate din profit, este cheltuit pentru muncitori și stropirea pomilor, cât și alte necesități”, a conchis cireșarul Andrei Ciobanu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *