Femeia

(Reportaj) Intervenţiile estetice: tentaţie şi risc

Dr. Paşa operează în jur de 40 de pacienţi pe lună, costurile pentru o operaţie variind în funcţie de complexitatea intervenţiei. Cert este că nu oricine îşi poate permite schimbări de înfăţişare, chiar dacă preţurile sunt cu 30-40% mai mici decât în ţările occidentale. Înainte de criză, la chirurgia estetică recurgeau cu 30 la sută mai multe persoane.

Chirurgia estetică: un moft?
Interlocutorul nostru nu poate răspunde afirmativ la această întrebare. Potrivit lui, pacientele apelează la operaţie pentru că nu sunt mulţumite de propria înfăţişare. Le deranjează forma nasului, mărimea sânilor, grăsimea acumulată în jurul taliei, ridurile şi cearcănele de sub ochi… Acestea însă nu conştientizează că medicii nu sunt magicieni şi nu de fiecare dată pot face faţă tuturor aşteptărilor lor. „Practic, medicina estetică este strâns legată de psihologie şi de modul în care o persoană se simte în propria piele”, spune dr. Paşa. Multe paciente suferă de aşa-numita dismorfobie, stare psihică în care o persoană are ideea obsesivă că ceva nu este în regulă cu aspectul său fizic. În asemenea cazuri, medicul estetician nu le va putea ajuta cu nimic.

Schimbările sunt bune, dar respectând măsura

„Să fi fost tinereţea un lucru veşnic, medicii esteticieni tot ar fi avut de lucru, pentru că firea omenească tinde spre perfecţiune şi nu contează dacă eşti tânăr sau bătrân”, mi-a spus Sofia, o cunoştinţă de a mea, care a avut cu ceva timp în urmă o operaţie rinoplastică. Fata suferea încă din copilărie din cauza nasului, pe care îl considera prea mare. Aşa că, lucrând peste hotare, a strâns o sumă frumuşică şi la vârsta de 26 de ani a suportat o intervenţie chirurgicală care, după cum consideră ea, i-a schimbat radical percepţia despre sine.
Povestea Sofiei reprezintă unul din cazurile fericite în practica chirurgiei estetice. Cu toate acestea, există şi reversul monedei – abuzul de operaţii. „Un medic estetician nu va face niciodată o intervenţie chirurgicală dacă nu există absolut nicio necesitate, sau operaţia ar putea provoca traume, însă în celelalte cazuri trebuie să ne îndeplinim meseria, cu toate că unele persoane fac abuz”, a declarat dr. Paşa.
De regulă, după o operaţie reuşită, pacienţii revin în cabinetul medicului, astfel încât mai mult de 5% din persoanele care anterior au avut o operaţie estetică, solicită noi intervenţii chirurgicale. Doctorul spune că a avut paciente cărora le-a făcut chiar şi 12 operaţii.

Ce cred bărbaţii

De ce recurg femeile la operaţiile estetice? Să fie doar pentru confortul lor psihologic sau contează şi percepţia bărbaţilor despre frumuseţe? Am realizat un microsondaj în stradă şi am chestionat 20 de bărbaţi, dacă şi-ar dori ca iubitele lor să treacă prin anumite schimbări de înfăţişare. Doar trei dintre aceştia s-au arătat dispuşi ca soţiile/prietenele lor să schimbe ceva în exteriorul lor pe această cale. Întrebaţi dacă în general au anumite rezerve faţă de chirurgia estetică, majoritatea au spus că, în principiu, nu au nimic împotrivă, atâta timp cât iubitelor lor „nu le-a trecut aşa ceva prin cap”.

Sorin Paşa susţine că unele femei care apelează la modelarea prin bisturiu sunt motivate de partenerii de viaţă, însă, în asemenea cazuri, solicitarea le este refuzată. În general, consideră medicul, motivaţia pacientei este unul din criteriile de bază pentru a stabili dacă operaţia este sau nu necesară. „Uneori, pacientele vin la consultaţie însoţite de prietene, iar acestea, fiind influenţate de moment, îmi declară că vor şi ele o intervenţie chirurgicală, doar pentru că aceasta a fost reuşită în cazul prietenei lor”.

20% din pacienţi sunt bărbaţi

Cu toate că respondenţii sondajului au fost, în mare parte, împotriva operaţiilor estetice, dr. Sorin Paşa susţine că, de fapt, cca 20% din pacienţii săi sunt bărbaţi. Aceştia sunt foarte exigenţi când este vorba de propriul nas şi forma urechilor. Bărbaţii moldoveni sunt preocupaţi şi de „colacul de salvare” din jurul abdomenului, care poate fi lichidat doar prin liposucţiune. Majoritatea recurg la operaţie estetică, crezând că aceasta le va aduce mai mult succes la femei, sau fiindcă practică anumite sporturi.

Operaţiile reprezintă şi un risc

Cu toate că procentul de operaţii nereuşite este relativ mic, operaţiile estetice reprezintă un risc pe care şi-l asumă atât pacientul, cât şi chirurgul. Pacienţi „ideali” pentru operaţiile estetice sunt persoanele nefumătoare, emoţional stabile şi care au un mod de viaţă sănătos. Dacă persoana care se adresează medicului estetician nu corespunde acestor criterii, riscurile de nemulţumire, precum şi complicaţiile postoperatorii sunt mai ridicate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *