Social

Reportaj: „Visul rusesc” al sărmanilor moldoveni

Din această cauză, după 20 decembrie, prețul unui bilet se va mări cu peste 100 de lei. Fericiți că au ajuns acasă, unii spun că n-au avut probleme acolo, alții însă afirmă că după ultimele neînțelegeri dintre Moldova și Rusia simt presiuni și sunt verificați la fiecare pas. Pentru ce salariu lucrează un moldovean în Rusia, care va fi prețul biletelor în ultimele 10 zile din acest an, cine și cum ajunge în lista neagră, citiți mai jos.
 
Atunci când la Gara Feroviară din Chișinău trebuie să sosească trenul de pe cursa Chișinău-Moscova, peronul este luat cu asalt de rudele sau prietenii migranților. Îmbrățișări, zâmbete, plânsete, toate aceste emoții le-am observat pe fețele oamenilor. Pe lângă aceasta, încă din primele secunde, unii începeau să povestească cum a fost la drum, cum au plătit mită la vamă ca să treacă fără probleme sau cum în Moscova poliția îi prinde pe cei care nu au permis de ședere și îi trimite acasă. Cu toate acestea, oamenii spun că nu se vor reține mult în Moldova, iar după sărbători urmează să se întoarcă la muncă.

„Acum totul este mult mai strict”

Ion, un bărbat care tocmai coborâse din trenul Moscova-Chișinău, spune că nu a mai fost acasă, în Ungheni, de cinci luni și acum este fericit că va fi alături de soție și copii de sărbători. Bărbatul a povestit că acum în Rusia nu mai este cum era mai înainte și totul este mult mai strict.
„Anii trecuți lucram și fără permis de ședere și chiar dacă mă prindeau polițiștii, le dădeam câteva sute de ruble și scăpam. Acum nu mai este așa, dacă ai încălcat ceva sau dacă nu ai documentele în regulă te deportează chiar atunci în Moldova. Un prieten de-al meu a venit, nu avea permis de ședere și, din primele zile, l-a oprit poliția, iar tot în aceeași zi i-au pus și „deportat” în pașaport”, menționează Ion.

Bărbatul crede că atitudinea rușilor este din cauza că R. Moldova se apropie tot mai mult de UE, iar acest fapt îi deranjează. Alți oameni care au sosit cu același tren spun că, deși n-au avut toate documentele în regulă, la vamă au plătit câte o mie de ruble rusești și au trecut în rând cu toți.

Câștigă peste o mie de dolari și este mulțumit

Datele oficiale arată că majoritatea moldovenilor care lucrează în Rusia primesc de câteva ori mai puțini bani decât rușii care muncesc în același domeniu. Dar sunt și cazuri când moldovenii sunt bine plătiți.

Vasile, un alt bărbat care a sosit cu trenul din Moscova, s-a arătat mulțumit de faptul că are posibilitatea să meargă peste hotare, să câștige bani pentru a-și întreține familia.

„Aici nu am unde lucra, nu am ce face și dacă n-aș avea posibilitatea să muncesc peste hotare cred că aș muri de foame. Acolo m-am aranjat bine. Sunt șofer la o firmă de mobilă. Am un salariu mai mare de o mie de dolari, mă aranjează condițiile de lucru, dar și atitudinea angajatorului. Nu observ nicio schimbare anul acesta față de anii trecuți. Cred că cei care au documentele în regulă nu au probleme. Se confruntă cu dificultăți cei care încalcă legea sau lucrează acolo ilegal”, subliniază Vasile.

Un studiu recent arată că mai bine de 2/3 din totalul migranţilor lucrează sau au lucrat în Rusia (69,2%). Majoritatea migranţilor spun că au plecat peste hotare din cauza salariilor mici sau a condiţiilor de muncă proaste.

Înainte de sărbători se scumpesc biletele la tren

Angajații Gării Feroviare au anunțat că după 20 decembrie biletele la tren se vor scumpi cu peste 100 de lei. Dacă acum cel mai ieftin bilet costă 1174 de lei, atunci după data de 26 decembrie, biletul cel mai ieftin va costa 1332 de lei. Aceștia au mai spus că mărirea prețului este influențată de numărul de oameni care revin acasă. Iar în ultimele 10 zile, înainte de Anul Nou, majoritatea oamenilor se întorc în țară. Această scumpire de prețuri are loc în fiecare an înainte de sărbătorile de iarnă.

După cum menționează angajații de la casele gării, după data de 31 decembrie, prețurile vor reveni la normal, pentru că fluxul de călători nu va fi la fel de mare.

Moldoveni incluși în lista neagră

Potrivit presei ruse, aproape 200 de mii de moldoveni au fost incluși în lista neagră a Serviciului migrațional din Rusia. Aceștia riscă să fie expulzați pentru că ar fi încălcat regimul de ședere.

În acest context, Galina, o femeie pe care am întâlnit-o la Gara Feroviară spune că îi este frică să nu se ajungă la momentul când rușii vor interzice moldovenilor să mai intre în Rusia. „Dacă se va întâmpla acest lucru nu știu ce mă fac. Aici nu am unde lucra, am trei copii care trebuie întreținuți. Chiar dacă acolo se poartă cu noi ca cu niște slugi, oricum o să mă duc… de nevoie”, subliniază tristă femeia.
Acum câteva săptămâni Ambasada Republicii Moldova din Federația Rusă anunța că mai mulți moldoveni au fost opriţi la hotarul cu Rusia și nu li s-a permis să meargă mai departe, fiind practic obligaţi să se descurce singuri la graniţă.

Cetăţenii Republicii Moldova, care planifică să călătorească în Federaţia Rusă în scop de muncă, au posibilitatea să verifice online veridicitatea invitaţiei, a permisului de muncă, a licenţei de angajare în câmpul muncii, dar şi motivul pentru care intrarea în Rusia le-a fost restricţionată. Serviciul Federal de Migraţiune (SMF) a lansat recent un nou serviciu informaţional ce permite verificarea statutului lor pe pagina de internet www.services.fms.gov.ru.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *