Moldova

Reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului s-au întâlnit la o nouă rundă de negocieri

Potrivit unui comunicat de presă al Biroului pentru Reintegrare, pe agenda reuniunii au figurat subiecte cum ar fi dinamica activităţii grupurilor de lucru sectoriale din partea Chişinăului şi Tiraspolului şi planificarea următoarelor şedinţe de lucru ale acestora, asigurarea liberei circulaţii, deblocarea activităţii Comisiei Unificate de Control, probleme actuale în domeniul transportului feroviar de mărfuri.

Biroul pentru Reintegrare accentuează că partea transnistreană, într-o manieră deja tradiţională, a readus în atenţie tema cauzelor penale şi cea a recunoaşterii documentelor emise de structurile de pe ambele maluri. Gheorghe Bălan însă a menţionat faptul că dosare politice pe malul drept nu există, pârghiile respective vizează competenţa exclusivă a organelor de înfăptuire a justiţiei, iar actele de model naţional emise de autorităţile abilitate au recunoaştere internaţională şi documentarea necesară este asigurată tuturor locuitorilor ţării, inclusiv, celor din regiunea transnistreană.

Așa-numitul ministru de externe al regiunii transnistrene Vitalii Ignatiev s-a arătat nemulțumit de atitudinea autorităților moldovenești față de anumiți cetățeni ai Transnistriei: „Bătaia de joc de la aeroportul din Chișinău. Controlul drastic al funcționarilor republicii moldovenești nistrene care zboară de la aeroport, dosarele penale a sute de reprezentnați ai organelor de stat și a oamenilor de afaceri din Transnsitria-toate astea violează libertatea de circulație”.

Vicepremierul Bălan a subliniat importanţa consolidării încrederii între cele două maluri, menţionând acţiunile concrete pe care le întreprinde Guvernul în acest scop, printre care iniţierea procesului de modificare a legislaţiei Republicii Moldova întru reducerea taxei de import pentru materia primă a mărfurilor provenite din ţări terţe, eliminarea taxelor ecologice pentru agenţii economici din regiune şi altele. În context, Gheorghe Bălan a cerut acţiuni din partea Tiraspolului cum ar fi eliminarea barierelor existente în calea liberei circulaţii a locuitorilor şi a mijloacelor de transport, anularea regimurilor migraţionale instituite în mod unilateral în localităţile din stânga Nistrului, precum şi simplificarea procedurilor de traversare a liniei administrative.

În cadrul întrevederii, reprezentanţii politici au convenit asupra organizării în perioada imediat următoare, a şedinţelor de lucru a tuturor grupurilor sectoriale, astfel încât până la vizita reprezentanţilor în formatul 3+2, să fie deja identificate anumite soluţii la probleme de interes major. Interlocutorii au menţionat organizarea la sediul Misiunii OSCE din Tiraspol a reuniunii experţilor din cadrul grupurilor de lucru pe probleme de ocrotire a sănătăţii.

După Moldpres


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *